Gijs van Wijk (1956-2017).
Gijs van Wijk (1956-2017).

Gijs van Wijk overleden

Actueel 4.541 keer gelezen

Leidschendam - Onlangs had ik het genoegen hem weer eens te ontmoeten. Hij was naar mijn woonplaats Honselersdijk gekomen om met Hercules G2 tegen de plaatselijke Sport Vereniging, waar ik verenigingsscheidsrechter ben, te komen voetballen.

Door Alexander Wagener

"Alleen als chauffeur hoor. Ik ben vandaag geen leider." Maar een echte leider in de meest gezonde zin van het woord was het op Eerste Kerstdag plotseling overleden Haaglandse sporticoon Gijs van Wijk (1956-2017) wel. Het nieuws bereikte mij nog dezelfde dag op mijn werk tijdens het Kerstdiner. Ik werk als woonondersteuner in een door ouders en familie opgezet wooninitiatief voor semi-zelfstandig wonende mensen met een lichte verstandelijke beperking in Den Haag.

Om foto's van ons samenzijn te maken had ik mijn smartphone gepakt en er en passant even op gekeken. We zaten met bijna alle portiekbewoners in het steunpunt, mijn werkplek, waar een collega en ik de maaltijd hadden bereid en geserveerd. Toen ik las dat Gijs op zijn vakantieadres in Brazilië was overleden slaakte ik een zachte kreet van verbijstering, want kon mijn ogen niet geloven.

Ik liet de mensen om mij heen zijn foto zien. Drie van hen, nu veertigers, kenden hem van hun tienertijd. De één had zwemles van hem gehad in het Scheveningse zwembad De Blinkerd en de andere twee kenden hem van judo. Het zegt alles over Gijs. Vrijwel iedereen in heel (licht) verstandelijk beperkt Haaglanden kende Gijs van Wijk.

SGK
De van oorsprong Leidschendammer Gijs van Wijk is ruim 40 sportdocent bij de Stichting Sportbelang Gehandicapten SGK in Den Haag geweest. De stichting stelt zich het bevorderen van sport en bewegen door mensen met een verstandelijke beperking of niet aangeboren hersenletsel ten doel. Haar motto is dat iedereen ongeacht zijn of haar beperking moet kunnen sporten. Daarom verzorgt de SGK sport- en spelactiviteiten onder anderen voor het speciaal basisonderwijs en autistische kinderen.

Gijs was de drijvende kracht achter het tweejaarlijkse SGK Muziekgala in de Rijswijkse Schouwburg, dat hij samen met Lee Towers 10 keer organiseerde. Voor SGK was Gijs een zeer betrokken sportleerkracht die met grote inzet zijn collega's en sporters wist te inspireren.

G-voetbal SEV
Met de introductie van het G-voetbal bij GONA in 1988 stond Gijs aan de basis van de oprichting van de eerste Gehandicapten (G)-voetbalafdeling in het stadsgewest Haaglanden. In 2008 werd de grote regio-initiator van het G-voetbal, die óók het G-voetbal bij de voetbalclub van zijn eigen jeugd SEV oprichtte, geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De stille kracht van de G-sporters was de laatste jaren nog nauw betrokken bij het G-voetbal van HVV Hercules.

Dit seizoen was Gijs na vele jaren van afwezigheid weer gaan voetballen bij 'zijn' club SEV, waar hij vroeger ook in de selectie had gevoetbald. Gijs is in Brazilië gecremeerd. Op een door de nabestaanden nader te bepalen moment en plaats zal een herdenkingsdienst in Haaglanden worden georganiseerd.

Uit de krant