Een van de voertuigen waarmee door de TU Delft wordt geëxperimenteerd (foto: Researchlab Automated Driving in Delft).
Een van de voertuigen waarmee door de TU Delft wordt geëxperimenteerd (foto: Researchlab Automated Driving in Delft).

Onderzoek naar haalbaarheid zelfrijdend OV in gemeente

Actueel 595 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg onderzoekt de haalbaarheid van zelfrijdende shuttles als aanvulling op het huidige openbaar vervoer om de mobiliteit van bewoners in de toekomst te waarborgen en zelfs te verhogen.

Met een enquête onder bewoners wil de gemeente bepalen wat de bereidheid is en onder welke voorwaarden bewoners gebruik gaan maken van zelfrijdende shuttles. Onderdeel van het onderzoek is een enquête onder bewoners, die in januari 2018 start en loopt voor een periode van vier weken. Een volledig zelfrijdend vervoersysteem vervoert reizigers in de toekomst op aanvraag uiteindelijk zelfs van deur-tot-deur.

De gemeente wil hiermee in samenwerking met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de voordeur van bewoners verbinden met verschillende vervoersknooppunten, zoals de Mall of the Netherlands, Station Mariahoeve, Station Voorburg en de Randstadrail. Voorwaarde daarbij is uiteraard wel dat de technologie veilig en robuust genoeg hiervoor is. De gemeente Leidschendam-Voorburg richt zich initieel op twee routes. De eerste verbindt Station Mariahoeve met de Mall of the Netherlands via het Medisch Centrum Antoniushove. De tweede verbindt Schakenbosch, via de zorginstelling WZH Prinsenhof over de Noordsingel met de Mall of the Netherlands.

De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek naar zelfrijdend vervoer worden naar verwachting in maart 2018 bekend.

Uit de krant