Het Veur Theater in het oude kerkje aan de Damlaan in Leidschendam krijgt dit jaar geen subsidie (archieffoto).
Het Veur Theater in het oude kerkje aan de Damlaan in Leidschendam krijgt dit jaar geen subsidie (archieffoto).

Het Veur Theater krijgt geen subsidie

Actueel 2.055 keer gelezen

Leidschendam - Eind december heeft Het Veur Theater te horen gekregen dat de aanvraag voor subsidie door het college wordt afgewezen.

B&W willen dit overlaten aan het nieuwe college. Dit is te laat voor de programmering van seizoen 2018-2019 en betekent dat er in ieder geval gesneden moet worden in de programmering, er minder maatschappelijke activiteiten plaatsvinden en er minder publiciteit gemaakt kan worden.

"Met veel passie voor theater streeft de Stichting Het Veur Theater met vrijwilligers naar het behoud van theater in Leidschendam", aldus Oscar van Schijndel va Het Veur Theater. "De ongesubsidieerde start was een financieel risico, maar we hebben inmiddels een aanbod van ruim 120 voorstellingen per seizoen met een bezetting van meer dan 75% afgelopen seizoen en zelfs 92% in de eerste helft van dit seizoen. In 2017 bedroeg het aantal activiteiten ruim 350."

Het theater draait echter met verlies en er is geen ruimte voor extra activiteiten, onderhoud, publiciteit, personele ondersteuning of vrijwilligersbegeleiding, laat Van Schijndel weten. "Hierdoor komen o.a. klassieke- en jeugdvoorstellingen in gevaar. Het theater wordt al jaren gesteund door (lokale) fondsen en incidentele bijdragen van de gemeente, maar die grens wordt nu bereikt. Daarom heeft Het Veur Theater in mei 2017 om een structurele bijdrage per 1 januari 2018 gevraagd. Met een brede programmering voor verschillende doelgroepen, samenwerking met plaatselijke culturele instellingen, bezettingsgraad, deelname aan het cultuurmenu en samenwerking met het vrijwilligerspunt, voldoet het theater aan de subsidiecriteria."

Nu de subsidie weg lijkt te vallen, hoopt de Stichting Het Veur Theater op tijdelijke steun van (lokale) fondsen en kijkt, met het oog op de verdere toekomst, uit naar het nieuwe college.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant