Kamila en Lies in de bibliotheek in Voorburg (foto: Bibliotheek aan de Vliet/Ellen van Zijl).
Kamila en Lies in de bibliotheek in Voorburg (foto: Bibliotheek aan de Vliet/Ellen van Zijl).

Vrijwillige Taalmaatjes gezocht voor Taalhuis

Actueel 821 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Een dinsdagmiddag bij het Taalhuis in de bibliotheek in Voorburg. Coördinator Taalmaatjes Ellen van schuift aan bij Kamila en Lies. Kamila is taalvrager en heeft weer afgesproken met haar taalmaatje Lies. Een maand geleden koppelde Ellen Kamila en Lies aan elkaar. Ellen is benieuwd hoe het nu gaat tussen hen. Daarom gaat Ellen bij hen zitten voor een kort gesprek.

Hoe vaak spreken jullie af?
"Wij spreken elke dinsdagmiddag af bij het Taalhuis." Een vast punt in de week waar beiden naar uitkijken.

Wat gaan jullie vandaag doen?
"Vandaag gaan we naar buiten om een ijsje te kopen, omdat ik gisteren jarig was. Ik wil Kamila graag trakteren en daarna gaan we wandelen", zegt Lies. Kamila kijkt blij verrast.

Vandaag zijn jullie voor de vierde keer samen. Gaan jullie altijd wandelen?
"Nee hoor", zeggen ze bijna tegelijk. Ze lezen samen ook graag een boek of doen verschillende oefeningen uit een van de cursusmappen 'De Melkweg' die in het Taalhuis staan. Een heel gevarieerd programma dus.

Is de taalbarrière niet lastig?
"Ja, dat is soms best lastig." Lies geeft aan dat het ook wel een uitdaging kan zijn om haar zinnen anders te formuleren. Lies is dol op praten. Kamila lacht, "Lies praat heel veel en soms gebruikt ze hele moeilijke woorden." Kamila voelt zich heel veilig bij Lies en durft te vragen als ze iets niet begrijpt. Ze voelt zich zo op haar gemak dat ze het ook niet erg vindt om fouten te maken. Alle taalvragers bij het Taalhuis hebben hun inburgering al afgerond en hebben basiskennis van de Nederlandse taal. Met de hulp van hun taalmaatje vergroten zij hun kennis van het Nederlands.

Kamila, waar kom jij vandaan?
"Uit Kabul, Afghanistan. Ik woon ongeveer acht jaar in Nederland, in Voorburg, met mijn man en drie kinderen. De kinderen gaan naar school en spreken goed Nederlands. Zelf ga ik twee keer per week naar FOX AOB voor Nederlandse les. Ik ben erg blij met mijn taalmaatje Lies. Zo kan ik elke week extra bezig zijn met de Nederlandse taal."

Lies, wat wil jij vertellen over je achtergrond?
"Ik ben sinds twee jaar met pensioen." Het eerste jaar genoot zij lekker van haar vrijheid. Na dat jaar vond ze het wel weer eens tijd om iets structureels te gaan doen als vrijwilliger. Lies werkte jarenlang bij de Bibliotheek aan de Vliet en ontdekte al snel de vrijwilligersfunctie van taalmaatje. "Ik vond het fijn dat er een basistraining aan verbonden was, zodat je goed beslagen ten ijs komt."

Waarom zou iemand zich als taalmaatje moeten opgeven?
Lies: "Het is een verrijking van je leven, om een andere cultuur te leren kennen. Ik ben nieuwsgierig naar andere mensen en vind het interessant." Kamila zegt dat het belangrijk is dat er taalmaatjes zijn en dat ze erg blij is met die van haar. "Lies helpt mij weer verder met de Nederlandse taal en de gewoontes in Nederland. Ik durf steeds meer Nederlands te spreken." Ze vindt het fijn dat Lies niet streng is en dat ze elke week een ontspannen uurtje kan oefenen met de Nederlandse taal.

Trainingen Taalmaatjes
De data en locaties van de volgende trainingen voor Taalmaatjes: Woensdag 16, 23, 30 mei en 6 juni van 9.30 tot 12.00 uur in Wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. van Mooklaan 1 Rijswijk in de Rode Zaal. Donderdag 17 en 31 mei en 7 en 14 juni van 19.00 uur tot 21.30 uur in de bibliotheek aan de Koningin Julianalaan 257 te Voorburg.

Hebt u na het lezen van dit gesprek interesse gekregen naar de vrijwilligersfunctie van taalmaatje?
Mail of bel dan met de coördinator Taalmaatjes, Ellen van Zijl: evzijl@bibliotheekaandevliet.nl of tel. 070-240 0 250.

Iedereen maandag en woensdag is er een Taalhuis Nieuwsleesclub en een Taalhuis Spreekuur in Bibliotheek Leidschendam. Iedere dinsdag en donderdag is er een Taalhuis Spreekuur en een Taalhuis Leesclub in Bibliotheek Voorburg en Bibliotheek Rijswijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant