Hout staat zaterdag centraal in molen De Salamander (foto: Linda Steentjes).
Hout staat zaterdag centraal in molen De Salamander (foto: Linda Steentjes).

Hout centraal op Molendag in molen De Salamander

Actueel 750 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Op zaterdag 12 en zondag 13 mei wordt in Nederland de 46e Nationale Molendag gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en zetten hun deuren open voor bezoek.

In Molen De Salamander staat op zaterdag 12 mei tijdens de Molendag het thema 'hout centraal. Al 375 jaar worden aan de Vliet in Leidschendam door zaagmolens boomstammen tot planken gezaagd. De zaagmolenaars laten in de molen zien hoe dit nog steeds 'op de wind' wordt gedaan. De houtdraaiers Martien en Jan demonstreren hoe van allerlei soorten hout de mooiste siervoorwerpen worden gemaakt.

Rob de Stürler geeft tekst en uitleg over het maken van een midwinterhoorn: van boomstam tot hoorn. Het midwinterhoornblazen is net als het Nederlands Molenambacht ingeschreven op de Nederlandse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco.

Kinderen kunnen onder begeleiding met de figuurzaag aan de slag en maken mooie voorwerpen van hout. Op het molenerf kunnen ze spelen met blokken uit de speelblokkendoos. In de molen kunnen ze een kleurplaat ophalen. Acteur Stef Feld is aanwezig met een spannend optreden: 'Karaktermoord in de molen.'

En molengidsen zorgen weer voor tekst en uitleg bij het zaagproces en leiden bezoekers rond door de molen. De Salamander is geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Rondleidingen, kunst en zendamateurs bij molen De Vlieger
Ook de Voorburgse Molen de Vlieger is beide dagen geopend. Molenaar Bram Zonderop en zijn team vrijwilligers verzorgen zowel zaterdag (van 11.00 tot 17.00 uur) als zondag (van 12.00 tot 17.00 uur) gratis rondleidingen door de historische poldermolen.

Nieuw dit jaar is een tentoonstelling over molens in Europa. Aan de hand van foto's en korte teksten krijgt men een idee over de ontwikkeling van de diverse molens door de eeuwen heen. Naast de rondleidingen kan men ook een kijkje nemen bij een groep zendamateurs. Deze zullen vanuit een tent naast de molen contacten leggen met stations over de hele wereld.

Bovendien wordt er bij de molen een verkooptentoonstelling gehouden met replica's van beroemde molenschilderijen. Deze waren eerder, tijdens het Mondriaanjaar in de molen te zien. Molen de Vlieger is te vinden aan het Essepad, in de Polder Essesteijn, te Voorburg. Meer info: www.molendevlieger.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant