Tonny Sutikno sport bij Hart voor Sport. (foto/tekst: Inge Koot).
Tonny Sutikno sport bij Hart voor Sport. (foto/tekst: Inge Koot).

Gemeente aangesloten bij Uniek Sporten

Actueel 527 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg is aangesloten bij het landelijke platform Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport. Op dit platform is vraag en aanbod van gehandicaptensport in kaart gebracht.

Door: Inge Koot

Middels Uniek Sporten wil het Fonds Gehandicaptensport ervoor zorgen dat nog meer mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap kunnen genieten van sport en bewegen. Zondag 10 juni om 10.30 uur vindt de kick-off plaats van dit digitale platform door sportwethouder Nadine Stemerdink op Sportpark Duivesteyn, bij hockeyvereniging Cartouche. Er is een leuk programma opgesteld met onder andere sportieve clinics.

Tonny Sutikno is een van de inwoners uit Leidschendam-Voorburg met een beperking waarvoor sporten heel belangrijk is. Tonny heeft diverse hartoperaties ondergaan. Via zijn revalidatiearts kwam hij in contact met de beweegcoach, die hem doorverwees naar Hart voor Sport. Daar kan hij onder begeleiding sporten. "Ik vind het belangrijk dat ik sport op een verantwoorde manier."

Voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking is het niet zo eenvoudig om een passend sportaanbod te vinden. Ook binnen sportverenigingen is er veel onduidelijk over de mogelijkheden die zij kunnen bieden. De gemeente vindt dat iedereen moet kunnen sporten en bewegen, juist ook mensen met een beperking. Daarom heeft de gemeente de beweegcoach in het leven geroepen en is zij aangesloten bij het platform Uniek Sporten. Met de beweegcoach wil de gemeente ervoor zorgen dat nog meer mensen met een beperking en/of chronische aandoening kunnen genieten van sport en bewegen. De beweegcoach ondersteunt inwoners met een lichamelijke, verstandelijke, psychische of zintuiglijke beperking, een vorm van autisme of een chronische ziekte. De beweegcoach stimuleert, motiveert en neemt drempels weg. In Leidschendam-Voorburg vormt de beweegcoach een team met de Combinatiefunctionaris Aangepast sporten met als gezamenlijk doel: meer mensen met een beperking aan het sporten krijgen. Ondersteuning door de beweegcoach is gratis.

Beweegcoach Soraya Samuels begeleidt mensen met individuele sportvragen in een intensief traject. Combinatiefunctionaris Aangepast sporten Joyce van der Sloot (Sport en Welzijn) helpt sportverenigingen bij vraagstukken rond het sportaanbod voor mensen met een beperking. Sport en Welzijn, Fonds Gehandicaptensport en gemeente werken samen bij de lancering van het platform Uniek Sporten in Leidschendam-Voorburg.

Bij voetbalvereniging SEV is het G-voetbal niet meer weg te denken, Cartouche biedt al 4 jaar hockey aan voor jeugdspelers met een lichamelijke handicap (LG-Hockey) en ook bij andere verenigingen kunnen sporters met een handicap terecht. Zo wordt sporten en bewegen mogelijk voor iedereen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant