Ook allerlei elektronische apparaten zijn welkom bij het circulair afvaldepot (foto: pr).
Ook allerlei elektronische apparaten zijn welkom bij het circulair afvaldepot (foto: pr).

Circulair afvaldepot tijdens de Vlietdagen

Actueel 311 keer gelezen

Leidschendam - Dagelijks gooien we spullen weg waar anderen heel blij mee zijn of waar je nog van alles mee kunt. Met die gedachten is Het Grondstoffen Lab opgezet, een pop-up shop tijdens de Vlietdagen.

Het starten van inspirerende afvalprojecten in een gemeente waar het afvalthema op negatieve wijze de overhand heeft betreft een uitdaging. Maar het roer mag om. Je zult moeten omdenken om het thema afval vanuit een anders perspectief te kunnen bekijken. In het hele land worden namelijk al bijzonder interessante dingen gemaakt van afval, vandaar is afval de nieuwe grondstof.

Hoe begin je? Zijn de huishoudens in onze gemeente bewust van hoeveel afval wordt gegenereerd? Dat is nogal wat, van verpakkingen tot aan afgedankte gebruiksvoorwerpen en van textiel tot aan etenswaren. Consuminderen en weggooigedrag veranderen is nog niet zo makkelijk. We leven immers in een gehaaste wereld waar de verpakkingsindustrie de touwtjes in handen heeft. Logisch, want verpakkingen vormen een snelgroeiende economie.

Maar er ligt een kans voor de gemeente, het verenigingsleven, duurzaamheidorganisaties en het bedrijfsleven. Je kunt namelijk hele leuke dingen doen met karton, plastic, verpakkingen, oud ijzer, afgedankte huisraad, oude apparaten en etensresten. Zelfs industrieel afval krijgt tegenwoordig op innovatieve een nieuwe functie.

Tijdens de Vlietdagen inspireren gepassioneerde grondstofexperts het publiek en worden inwoners uitgenodigd om specifieke nieuwe grondstoffen in te leveren bij het grondstofdepot. Want met een leuke voorraad grondstoffen kan men tijdens de Nationale Kringloopdag en op de Dag van de Duurzaamheid in oktober met nieuw talent aan de slag. Het grondstofdepot vraagt op 15 september specifiek om: oud (buiten)speelgoed en strandspeelgoed, spellen en puzzels, hobby en doe het zelf materialen, knopen, naai- en breigerei, verdroogde en oude kwasten, hobbyverf resten, latex, tape en touw, kleine huishoudelijke elektrische apparaten, kleine elektrisch- en handgereedschap, elektronica, snoeren, telefonie, fotografie, computerapparatuur, printers en radio's, plastic tassen, kartonnen en plastic kokers en oude armaturen en lampenkappen. Liever geen batterijen, tv's, groot wit- en bruingoed, dozen, papier en stukken karton, gloei en ledlampen.

De WOeJ Kledingbank uit Voorburg maakt ook deel uit van het inlever depot en ontvangt graag nette gebruikte kinderkleding en kleding voor dames en heren. Ooievaarspashouders en de minima doelgroep maken zij er maar wat blij mee. Creatieve en ook onhandige personen die willen aanhaken bij duurzame projecten komend najaar zijn bijzonder welkom op 15 september in Het Grondstoffen Lab in de Damstraat in Leidschendam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant