Adrian Hamers (2e van links) ontving de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs) (foto: Michel Groen).
Adrian Hamers (2e van links) ontving de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs) (foto: Michel Groen).

Adrian Hamers wint Christiaan Huygens Wetenschapsprijs

Actueel 408 keer gelezen

Voorburg - Marjan Hammersma, secretaris-generaal OCW, overhandigde vorige week de prijs voor het onderzoek waarop Hamers in 2016 promoveerde aan de Universiteit Leiden.

Het proefschrift is bijzonder goed geschreven, het is aantoonbaar baanbrekend en zal ongetwijfeld jarenlang veel impact hebben," aldus juryvoorzitter prof. Amina Helmi, in 2004 zelf prijswinnaar in dit wetenschapsgebied. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg.

Adrian Sven Hamers promoveerde op 21 juni 2016 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift 'Hierarchical Systems'. Hamers is postdoctoral fellow (member) bij het Institute for Advanced Study, Princeton, NJ, USA. Hij studeerde in 2012 cum laude af in Astronomy & Space Research aan de Universiteit Utrecht en behaalde daarvoor zijn bachelor aan diezelfde universiteit.

De jury was van oordeel dat Hamers "in zijn proefschrift fundamentele problemen in overschrijdende gebieden binnen de dynamica van astronomische systemen adresseert." Het werk bestrijkt voorspellingen over het aantal supernova tot de vorming van hete Jupiter-achtige planetenstelsels. "Een dergelijke combinatie van uitzonderlijke hoge kwaliteit, breedte, diepgang en productiviteit is uiterst zeldzaam," aldus de jury

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant