Nadat de band met Temecula (hier bij het 25-jarig bestaan van deze stedenband) formeel ook al is gestopt, wordt ook een einde gemaakt aan de stedenbanden met Hranice en Konstancin-Jeziorna (archieffoto).
Nadat de band met Temecula (hier bij het 25-jarig bestaan van deze stedenband) formeel ook al is gestopt, wordt ook een einde gemaakt aan de stedenbanden met Hranice en Konstancin-Jeziorna (archieffoto).

Stedenbandcommissies verbijsterd over abrupt einde stedenbanden

Actueel 770 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 8 januari een einde gemaakt aan de al meer dan 25 jaar bestaande stedenbanden met Hranice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen. De Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg is verbijsterd.

De stedenbanden organiseren al sinds jaar en dag allerlei uitwisselingsactiviteiten. De kerstboom voor de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg is bijvoorbeeld een jaarlijks cadeau van de gemeente Hranice. De formele stedenband tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en de de gemeenten in Polen en Tsjechië geven de werkgroepen onder de Stichting Stedenbanden de mogelijkheid om dit te organiseren, zonder dat gemeentelijke ambtenaren zich hiermee bezig hoeven te houden. Weliswaar was de structurele subsidie al sinds 2011 afgebouwd, maar werden wel eenmalige subsidies verstrekt.

Voorzitter van de werkgroep Hranice, Frans van Veen, vindt het onbegrijpelijk: "De burgemeester deed in het gemeenteraadsvoorstel voorkomen alsof er capaciteit van de gemeente aan de stedenbanden moet worden besteed. Dat is dus helemaal niet het geval. Het enige wat we van het college verwachten is het protocollaire fatsoen om de Tsjechische of Poolse ambassadeur te ontvangen als die de gemeente bezoeken. Vanuit de gemeenteraad werd ook voorgesteld om eerst nog goed te kijken wat de gemeente met de stedenbanden wil."

Tilly Zwartepoorte, voorzitter van de Stichting Stedenbanden, zag tot haar verbazing dat het voorstel om de stedenbanden op te heffen toch op de raadsagenda stond. "Het lukte niet om dat punt van de agenda te halen en bij stemming bleek dat VVD, CDA, PvdA en CU-SGP de burgemeester volgden. Het verbijsterende is dat men wel vindt dat de Stedenbanden door moeten gaan en dat de burgemeester bij formele ontvangsten aanwezig moet zijn. Door het vervallen van de formele stedenbandstatus is het fundament onder ons bestaan echter volledig weggevaagd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant