Als de Haagse plannen voor de Virulylaan 50 doorgaan, is D66 bang dat de hele Vlietzone volgebouwd gaat worden (foto: Google Streetview).
Als de Haagse plannen voor de Virulylaan 50 doorgaan, is D66 bang dat de hele Vlietzone volgebouwd gaat worden (foto: Google Streetview).

Angst voor ongewenste ontwikkelingen in Vlietzone

Actueel 946 keer gelezen

Leidschendam - In september is er door Stichting VitaFutura een informatieavond gehouden over de voorgenomen plannen met het perceel Virulylaan 50. Dit perceel (een voormalige varkenshouderij met woonhuis) ligt voor een deel (20%) in Leidschendam-Voorburg en voor het resterende deel in Den Haag.

Het plan voor het perceel, dat grenst aan het Leidschendamse Park Leeuwenbergh, behelst ca. 20 gestapelde appartementen en enkele gemeenschappelijke ruimtes. Voor de fysieke en nutsinfrastructuur zouden de toekomstige bewoners volledig zijn aangewezen op de voorzieningen in Park Leeuwenbergh.

D66 is op zich niet tegen het verder ontwikkelen van de vlietzone. Maar de partij vindt dat dit wel op een goede planmatige manier moet gebeuren met behoud van het landelijke karakter en het groen. "Dit gebied behoort tot de longen van Haaglanden en moet zorgvuldig worden beheerd. In alle plannen van zowel gemeente Den Haag als ook van de provincie ontbreekt een gedegen visie op dit gebied."

Recentelijk is de provinciale inspraakprocedure gesloten over het 'Ontwerp omgevingsbeleid Zuid-Holland'. In dit ontwerp wordt de zuidoostelijke Vlietzoom tussen Leidschendam en Rijswijk niet specifiek benoemd. Deze zuidoostelijke Vlietzoom beslaat een gebied dat wordt begrensd door de Hoornbrug in Rijswijk, tot aan de historische sluis' in Leidschendam en door de Rijksweg A4 en de Vliet

Al in juni 2013 heeft de gemeente Den Haag het 'Gebiedsperspectief A4/Vlietzone: Kwaliteiten versterken, kansen behouden' gepubliceerd. In deze visie wordt een voorschot genomen inzake het mogelijk bebouwen van de Vlietzone. Met andere woorden, doordat dit gebied niet specifiek wordt benoemd en ook niet beschermd benoemd, ontstaat het risico dat de gemeente Den Haag vrij spel krijgt in een voor deze regio uniek gebied aan de Vliet. Een gebied met grote historische en ecologische waarde. Het risico van volbouwen ontstaat. Een ander risico is de uitplaatsing van de industrie uit de Binckhorst.

De ontwikkelingen die de gemeente Den Haag middels de Stichting VitaFutura wenst in te zetten is, naar D66 vreest, waarschijnlijk de eerste van een reeks ontwikkelingen die Den Haag in dit mooie gebied van plan is. Een gebied dat volledig grenst aan Leidschendam-Voorburg en waardoor Park Leeuwenbergh aan alle zijden wordt omsloten. D66 is bang dat, als deze ontwikkeling wordt toegestaan, dit de voorbode is van nog een reeks – ongewenste - ontwikkelingen.

D66 vindt dat het college stevig stelling moet nemen tegen de plannen van de gemeente Den Haag en heeft daarom het college vragen gesteld in hoeverre zij ook het belang van dit gebied herkennen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant