Logo hetkrantje-online.nl
André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact leerlingen en leerkrachten voor techniek enthousiasmeren (foto: Michel Groen).
André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact leerlingen en leerkrachten voor techniek enthousiasmeren (foto: Michel Groen).

André Kuipers met Techniekpact Collegetour in Theater Ludens

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Astronaut André Kuipers heeft op 8 februari met de Techniekpact Collegetour in theater Ludens 120 leerlingen van diverse groepen 7 enthousiast gemaakt voor wetenschap en techniek. In de middag gingen deze leerlingen zelf aan de slag met de toepasselijke ontwerples Observatorium van Samen in de klas.

De leerlingen van Cascade, de Essesteijnschool en De Vijverhof werden door middel van verhalen, grappige anekdotes, filmpjes, experimenten en vragen die zij vooraf hadden bedacht meegenomen op André zijn reis door de ruimte.
In de middag gingen de leerlingen zelf actief aan de slag met de toepasselijke ontwerples Observatorium van Samen in de klas. Uitdaging in de les was om een horizontaal observatorium op een schuine bergwand te bouwen. Dit was lastiger dan gedacht, maar er werden veel originele en creatieve ontwerpen gemaakt die voldeden aan de eisen.

Om leerkrachten te stimuleren meer wetenschap en technieklessen zelf te verzorgen, heeft oprichter van het Techniekmenu Harrie Ozinga samen met pedagoge Suzanne Wardenaar het boek Aan de slag met W&T-onderwijs geschreven. Dit boek staat boordevol praktische tips en voorbeelden. De eerste exemplaren van het boek werden door de schrijvers uitgereikt aan wethouder onderwijs Juliette Bouw en de vier aanwezige juffen en meester.

Techniekmenu is een samenwerkingsverband van 17 basisscholen uit Leidschendam-Voorburg en omgeving. Samen met het Corbulo College, lokale bedrijven en het Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt geeft het vorm aan uitdagend techniekonderwijs.

Om leerkrachten te ontzorgen en te stimuleren vaker aan de slag te gaan, gaat het Techniekmenu kant en klare lesboxen maken. Hierin zitten naast de lesinstructies alle verbruiksmaterialen. Dankzij een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds van de Rabobank gaat er binnenkort een pilot van start. De lesboxen worden geproduceerd door medewerkers van Middin met een verstandelijke beperking.
De collegetour van André Kuipers is een initiatief van het Techniekpact. In het Techniekpact is afgesproken dat in 2020 alle basisscholen wetenschap en techniek aanbieden aan hun leerlingen. André Kuipers wil als ambassadeur van het Techniekpact zoveel mogelijk basisschoolleerlingen en leerkrachten hiervoor enthousiasmeren.

De komende jaren zijn technologische innovaties nodig voor vele maatschappelijke uitdagingen. De jongeren van nu moeten hiervoor straks de oplossingen brengen. Dit betekent dat er meer jongeren nodig zijn met bèta technische vaardigheden. Door leerlingen op een vroege leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap en techniek maken zij sneller een positieve keuze voor deze richting.

Meer berichten