Logo hetkrantje-online.nl
De burgemeester ontvangt de ambassadeur van Polen in december. Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht (foto: Ap de Heus).
De burgemeester ontvangt de ambassadeur van Polen in december. Toen leek er nog geen vuiltje aan de lucht (foto: Ap de Heus).

'Gemeente schoffeert zusterstad in Polen'

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Het bestuur van de Stichting Stedenbanden schaamt zich voor de manier waarop burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg en de gemeenteraad hebben aangegeven de stedenbanden te willen beëindigen.

Volgens het bestuur gedraagt de burgemeester zich als een olifant door de porseleinkast, waardoor hij de betrekkingen tussen Leidschendam-Voorburg en Konstancin-Jeziorna schaadt, de Polen schoffeert en ook de leden van werkgroep Konstancin-Jeziorna en het bestuur van de Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg in een bijzonder ongemakkelijke situatie heeft gebracht. Het bestuur is bang dat ook de gemeente Hranice in Tsjechië dezelfde ondiplomatieke benaderingswijze ten deel gaat vallen. Daar had men (vorige week) overigens nog niets vernomen.

Het verbreken van de stedenband werd en passant aan meegedeeld in een e-mail, waarin juist gemeld wordt dat men die beslissing niet per e-mail wilde overbrengen, maar tijdens een persoonlijk bezoek van de burgemeester en loco-burgemeester. Helaas was deze e-mail ook nog eens verstuurd naar de werkgroep in Konstancin-Jeziorna, waar de mededeling als een donderslag bij heldere hemel kwam. Op de vraag waarom de banden worden verbroken moest de Stichting Stedenbanden in Leidschendam-Voorburg het antwoord schuldig blijven.

"Van een zorgvuldige afwikkeling van het besluit om de stedenbanden op te heffen door het college - in casu de burgemeester - in onze richting is geen sprake." De stichting noemt de e-mail beschamend, volkomen ondiplomatieke, naïef en zonder gevoel voor protocol of inlevingsvermogen. "Zo gaat men met elkaar in buitenlandse betrekkingen in het algemeen en na ruim 25 jaar vriendschapsband niet met elkaar om. De Polen voelen zich door deze e-mail geschoffeerd."

Meer berichten