Logo hetkrantje-online.nl

'Gemeente dreigt financieel onderuit te gaan'

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente dreigt financieel onderuit te gaan als het college voor de komende jaren niet flink bezuinigt. Deze zorg uit D66 fractievoorzitter Jacco van Maldegem. "De oorzaken zijn de grote tekorten op de jeugdzorg, de bijstand én het opnieuw invoeren van de wekelijkse vuilophaal. Zonder verkoop van Eneco is de gemeente niet langer financieel gezond", zegt Van Maldegem: "En dan zit de nieuwe brug van VVD en CDA nog niet eens in de begroting."

Eerder heeft de coalitie al aangekondigd vanaf volgend jaar 2,2 miljoen euro te gaan bezuinigen, zonder duidelijk te maken hoe. Dat zijn nog onzekere bezuinigingen dus, en zelfs dan geeft de coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie/SGP nog 1,2 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt.

"Deze coalitie zou de rekening van de exorbitante kostenstijging van de jeugdzorg zo maar kunnen leggen bij sportverenigingen die minder subsidie krijgen en onze musea zullen wellicht hun deuren moeten sluiten. En ook speeltuinen moeten sluiten, de geldkraan voor de bibliotheek gaat dicht en kwetsbare leerlingen kunnen niet meer naar school gebracht worden. Voor een extra brug over de Vliet moet de coalitie dan financieel nog veel harder snoeien."

"Ongetwijfeld kijkt de coalitie ook likkebaardend naar de gemeentelijke belastingen, die in onze gemeente relatief laag zijn in vergelijking met gemeente om ons heen." D66 gaf bij monde van Van Maldegem al een waarschuwing: "In de begroting kondigde dit college dat al aan: extra belastingen kunnen eventuele tegenvallers opvangen." Dat is niet hoe D66 de gemeente financieel gezond wil houden. "De politiek is er om keuzes te maken en D66 zal de inwoners niet meer belastingen vragen."

De komende maanden staan in Leidschendam-Voorburg in het teken van de financiele situatie van de gemeente. Begin juli bepaalt de gemeenteraad de grote lijnen van de begroting voor 2020. Van Maldegem: "Dus de komende paar weken is het moment om alternatieven te formuleren. D66 nodigt inwoners graag uit mee te denken." 
 

Meer berichten