Oude school Stompwijk uitgebrand | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Het vuur sloeg al snel door het dak van de Maerten van de Veldeschool, waarna het te gevaarlijk werd om het pand te betreden en de school als verloren werd beschouwd (foto: Regio15).
Het vuur sloeg al snel door het dak van de Maerten van de Veldeschool, waarna het te gevaarlijk werd om het pand te betreden en de school als verloren werd beschouwd (foto: Regio15).

Oude school Stompwijk uitgebrand

  •   165 keer gelezen   Actueel

Stompwijk - De oude Maerten van de Veldeschool aan de Dr. Van Noortstraat in Stompwijk is zondag uitgebrand. De naastgelegen nieuwbouw is gespaard gebleven. Van de school, die sinds de voorjaarsvakantie niet meer in gebruik is, is niet veel meer over dan een ruïne.

Zondagavond rond kwart over zeven werd alarm geslagen voor brand in de school, die gesloopt zou gaan worden. De omgeving werd door de politie afgezet en omstanders werd gevraagd afstand te nemen. Toen de brandweer ter plaatse kwam was er al sprake van een felle uitslaande brand. Er werd al snel opgeschaald naar 'zeer grote brand' mede ook omdat bluswater van ver moest komen en er extra brandweerpersoneel nodig was.

Brandweereenheden van de kazernes Zoetermeer-Stadshart en Leiden -Zuid (Hollands-Midden), Leidschenveen en Leidschendam-Voorburg werden ter plaatse gestuurd, later zelfs nog aangevuld met eenheden uit Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Wateringen, Honselersdijk en 's-Gravenzande. De brand ging gepaard met zwarte rookwolken die tot in de wijde omtrek te zien waren. De rook trok in de richting van o.a. Leidschenveen, Zoetermeer en Pijnacker. Mensen in de omgeving werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Omdat de brandweer het leegstaande pand al snel als verloren beschouwde, was de inzet er vooral op gericht om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar de omliggende gebouwen te voorkomen. De nieuwbouw, die pal naast het brandende gebouw staat, liep daardoor niet echt gevaar. Bovendien stond de wind gunstig waardoor rook en vliegvuur achter de kerk langs de polder in geblazen werden.

Eerder was de asbest in het pand al weggehaald door de sloper en gas en licht waren reeds afgesloten.De brandweerlieden hadden moeite met blussen, omdat ze door de dikke rook de brandhaarden moeilijk konden vinden. Rond 23.00 uur zette de brandweer een sloopkraan in, zodat er veiliger geblust kon worden. Toen was het dak al voor een groot deel ingestort. De bluswerkzaamheden duurden tot diep in de nacht. Loco-burgemeester Nadine Stemerdink en wethouder Astrid van Eekelen kwamen tijdens de brand persoonlijk poolshoogte nemen.

Omdat getuigen vertelden dat zij enige tijd voor de brand een aantal personen hadden zien wegrennen bij het oude schoolgebouw, houdt de politie er rekening mee dat de brand is aangestoken. Het is al enige weken bekend, dat het onrustig rond de school was. Er werd jeugd in en rond het gebouw gesignaleerd. Het gebouw heeft kennelijk grote aantrekkingskracht om de ruiten er van in te slaan of in de rotzooi te gaan struinen. Er is om die reden aan de overburen langs het achterpad gevraagd om het gebouw in de gaten te houden en bij onraad de politie te bellen. Zondagavond rond 18.00 uur is er nog gebeld met de politie.

De leerlingen van de naastgelegen nieuwbouw van het Kulturhus waar de Maerten v.d. Veldeschool nu in is gehuisvest, konden maandag gewoon naar school, maar waren wel onder de indruk van de rokende resten van hun oude onderkomen.

De politie zoekt getuigen en/of beelden van de brand. Bel 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>