[WIE IS..?]Leen van der Biessen kijkt uit naar Veteranendag | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Leen van der Biessen (foto/tekst: DJ)I.
Leen van der Biessen (foto/tekst: DJ)I.
WIE IS..?

Leen van der Biessen kijkt uit naar Veteranendag

  •   211 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Leen van der Biessen (71) was bijna 40 jaar in dienst van de Koninklijke Marine en daarna ook nog ruim 10 jaar bij de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO). Hij kwam in 1984 naar Leidschendam en woont sinds 1989 in Voorburg. Sinds twee jaar is hij voorzitter van het Veteranencomité Leidschendam-Voorburg.

"Geboren en getogen in Rotterdam ben ik op mijn 16e bij de marine gegaan", vertelt Van der Biessen. "We hadden het niet zo breed thuis, dus we hadden geen geld om te gaan studeren. Een buurman gaf me de tip om bij de marine een opleiding te gaan volgen en zo kwam ik terecht bij de opleiding tot radioradarmonteur." Na diverse interne opleidingen werd hij op zijn 22e een van de jongste sergeanten ooit. Daarna brak voor de technische man het hoogtepunt van zijn varende carrière aan toen hij voer op schepen die deel uitmaakten van het permanente NAVO-eskader op de Atlantische Oceaan onder de naam Standing Naval Force Atlantic. Toen hij daarna weer in Vlissingen aan wal werd gestationeerd, koos hij er voor om naar de HTS te gaan en de officiersopleiding te volgen. Hij werd op zijn 30e officier van Elektro-Technische Dienst

In 1989 werd Van der Biessen bevorderd tot Luitenant ter zee 1 en als hoofd wapentechnische dienst geplaatst aan boord van de Hr. Ms. Philips van Almonde. Dit schip was actief tijdens de Golfoorlog Desert Storm in 1990/91. Na een periode aan boord, kwam hij aan wal weer bij de Directie Materieel en vervolgens bij de Directie Economisch beheer terecht.

Na het einde van zijn diensttijd bij de marine heeft hij zich twee jaar eerst alleen beziggehouden met zijn hobby's, zoals naar klassieke muziek en opera gaan en luisteren, computeren, koken en lezen. Daarna ging het echter toch weer kriebelen en trad hij in 2006 in dienst bij de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren (KVMO). Hij heeft er onder meer de gehele automatisering gedaan en vernieuwde de websites. Het dienstverband eindigde op 1 juli 2016, waarna hij een half jaartje later actief werd als voorzitter van het Veteranencomité Leidschendam-Voorburg.

In Leidschendam-Voorburg hebben ongeveer 400 personen de veteranenstatus. Voor hen wordt sinds 10 jaar ieder jaar een Veteranendag georganiseerd. Dit vond een aantal jaren plaats in een tent bij Vlietpop en daarna meestal in een vrij sfeerloze sporthal. Sinds twee jaar organiseert het Veteranencomité de Veteranendag op een andere manier met o.a 'een blauwe hap' en een daarbij behorend biertje.

De 11e lokale Veteranendag vindt dit jaar plaats op 25 mei in een tent tijdens Walk in the Park in Park Vreugd en Rust in Voorburg. Er is dan van 10:00 tot 11:35 uur een openbaar gedeelte waar burgers kennis kunnen maken met de veteranen. Dan wordt door de burgemeester ook het aan de heer A.P. Zandbergen toegekende ereteken voor Orde en Vrede postuum uitgereikt aan zijn zoon. Daarna is er een besloten bijeenkomst voor alle veteranen en hun partners.

Een nieuw initiatief van het Veteranencomité is het Veteranencafé. Vanaf zondag 2 juni is op elke eerste zondag van de maand café Het Torentje (Franse Kerkstraat 7 in Voorburg) van 14.00 - 18.00 uur speciaal geopend voor veteranen. Gedurende die middagen is er gelegenheid om bij te kletsen onder het genot van een drankje (tegen gereduceerde prijzen) en een (borrel)hapje. Het eerste Veteranencafé wordt zondag 2 juni om 14.00 uur geopend door de burgemeester Klaas Tigelaar en cabaretier Javier Guzman.

Volgend jaar zal de Veteranendag worden gehouden op 23 mei in de Rijswijkse Schouwburg waar de Marinierskapel zal optreden. Hiervoor is regionale samenwerking met de gemeente Rijswijk opgezet.

"Het Veteranencomité kan nog wel wat versterking gebruiken van met name jonge veteranen", meldt Van der Biessen tot slot. Zij kunnen zich melden via het e-mailadres vc-lv@outlook.com. De website van het veteranencomité is: www.vc-lv.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>