Gemeente wil energie uit water gaan halen | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Bij aquathermie wordt energie uit verschillende waterbronnen gehaald om huizen en gebouwen te koelen en /of verwarmen (foto: pr).
Bij aquathermie wordt energie uit verschillende waterbronnen gehaald om huizen en gebouwen te koelen en /of verwarmen (foto: pr).

Gemeente wil energie uit water gaan halen

  •   247 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg is projectpartner geworden van de Green Deal Aquathermie. Samen met 40 organisaties zet de gemeente zich daarmee in voor onderzoek naar de mogelijkheden van aquathermie.

Aquathermie is energie uit water halen. Wethouder Van Eekelen: "Duurzaamheid is belangrijk. In 2021 zal de gemeente met een plan moeten komen dat inzichtelijk maakt wat de mogelijke alternatieven zijn ter vervanging van de huidige gasgestookte cv-ketel. Dit is een hele klus, maar samen met inwoners en verschillende partners gaan we dat onderzoeken. Eén van deze bronnen is aquathermie. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar is een uitermate schone en bruikbare energiebron. Het kan gebruikt worden in woningen, scholen en winkelcentra. En water is overal. Er zit dus veel potentie in aquathermie. We moeten de kansen ervan benutten."

Leidschendam-Voorburg kan nu gebruik maken van alle kennis en ervaring van de aangesloten organisaties en uiteraard zelf praktijkvoorbeelden delen. Denk aan de Mall of the Netherlands. Hier hebben Dunea en vastgoedeigenaar Westfield-Unibail-Rodamco een overeenkomst gesloten voor het benutten van de rivierwaterleiding van Dunea, zodat geen coolers nodig zijn en wordt bespaard op het gebruik van elektriciteit. Leidschendam-Voorburg werkt nu al samen met gemeente Den Haag, drinkwaterbedrijf Dunea en Hoogheemraadschap Delfland als het gaat om aquathermie. Ook zij zijn projectpartner van de Green Deal.

Aquathermie is warmte en kou uit verschillende waterbronnen halen. Het gaat om thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater van bijvoorbeeld de rivierwaterleiding van DUNEA die door de gemeente loopt. Met deze schone energie kunnen huizen en andere gebouwen duurzaam worden verwarmd. Aquathermie kan de overgang naar aardgasvrije verwarming helpen verwezenlijken en zo bijdragen aan de energietransitie. Meer weten over aquathermie? Kom dan naar het festival Samen Duurzaam op zaterdag 15 juni. Binnenkort leest u er alles over op www.lv.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>