Logo hetkrantje-online.nl
Ron van Duffelen: 'Scheefwonen is oneerlijk voor mensen die jarenlang moeten wachten op een woning'(Foto: Inge Koot)
Ron van Duffelen: 'Scheefwonen is oneerlijk voor mensen die jarenlang moeten wachten op een woning'(Foto: Inge Koot)

CDA pleit voor strenge aanpak scheefwonen

  •   449 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Tijdens de afgelopen commissievergadering liet het CDA al van zich horen over scheefwonen, waarbij mensen met een hoger inkomen boven de sociale huurgrens in sociale huurwoningen blijven wonen. In de raadsvergadering van vanavond dient het CDA hiervoor een motie in waarin zij een strenge aanpak voorstellen.

Met de strenge aanpak wil het CDA stimuleren dat sociale huurwoningen beschikbaar blijven en komen voor mensen met een laag inkomen. CDA-raadslid Ron van Duffelen: "Eén op de negen sociale huurwoningen in Leidschendam-Voorburg wordt scheef bewoond. Dat is oneerlijk voor al die mensen die jaren moeten wachten op een woning. Dat moet snel veranderen."

Doorstroming
Voor het CDA is het van belang dat er een gezonde woningmarkt is. "We zien te weinig sociale huurwoningen, maar ook te weinig aanbod in koopwoningen tussen de 800 en 1200 euro in de gemeente. Dat maakt het moeilijk een geschikte woning te vinden of door te stromen van huur naar koop. Herhaaldelijk horen we verhalen van jongeren en jonge gezinnen die uit pure noodzaak hun heil zoeken in buurgemeenten, we jagen ze weg. Dat staat haaks op onze visie een fijne woongemeente te zijn", aldus CDA-fractievoorzitter Gijs Dupont. Het CDA steunt daarom ook een initiatief van de VVD om werk te maken van meer woningen in het middensegment.

Over 'scheefwonen'

'Scheefwonen' ontstaat wanneer een sociale huurwoning wordt bewoond door mensen die (inmiddels) een inkomen vergaren boven de sociale huurgrens. Doordat deze woningen hierdoor niet beschikbaar zijn voor de beoogde doelgroep, belemmert 'scheefwonen' de  instroom op de woningmarkt, de wachttijden voor sociale huurwoningen en de wachttijden voor woningzoekenden.

Meer berichten