Kinderen helpen druk mee bij het realiseren van een houtwal in het open landschap in het buitengebied van Leidschendam  (foto: pr).
Kinderen helpen druk mee bij het realiseren van een houtwal in het open landschap in het buitengebied van Leidschendam (foto: pr).

Ook Tiny Forest gerealiseerd nabij De Drie Molens

Algemeen 595 keer gelezen

Leidschendam - Vijftig kinderen van BSO Vlietkinderen Kajuit vierden 30 december hun eerste jaar als groene kinderopvang. Leden van Rotary Voorburg-Vliet en vrienden van Buitenplaats Molenwei zorgen voor de nodige ondersteuning en bakten honderden oliebollen.

Het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang wordt door Stichting Groen Cement uitgereikt aan kinderopvanglocaties die zich structureel inzetten om natuurbeleving en groen buitenspelen een stevige plek te geven in de kinderopvang. Vlietkinderen Kajuit werkt volgens criteria van het kwaliteitsmerk en zorgt dat alle kinderen elke dag naar buiten gaan, dat ze natuuronderdelen ontdekken en dat ze spelenderwijs leren zorgen voor de natuur. Kinderen ontwikkelen juist in de eerste jaren van hun leven een blijvend gevoel voor de natuur, die steeds meer aandacht vraagt.

De aanleg van een tweede Tiny Forest in onze gemeente was een mooie kans om een succesvol groen 2019 af te sluiten op Buitenplaats Molenwei tegenover de Drie Molens, laat een medewerker van Vlietkinderen weten. Op de natuurboerderij wordt het Tiny Forest een voedselbos voor vogels, vlinders, insecten en bodemleven. Het inheemse bos wordt een prettige plek voor beestjes, een waterberging en een plek om te verkoelen. Kinderen leren straks ontdekken in het buitenleslokaal en worden opgeleid tot echte Tiny Forest Rangers. Het Tiny Forest is komend jaar net als het wilde bijenlandschap en de natuuroevers één van de nieuwe natuurlandschappen rond de buitenplaats die zal bijdragen aan de biodiversiteit in het buitengebied.

Voor Rotary Voorburg-Vliet sluiten de vergroeningsinitiatieven aan bij het jaarlijkse serviceproject om kinderen deel te laten nemen aan groene educatie en natuurbelevingsprogramma’s. "De oudejaarsboomplantdag was met alle natuurklussen en het creatieve programma voor herhaling vatbaar, door het stille weer maar vooral door ieders inzet en het verrukkelijke oliebollenbakteam", laat organisator Vicky van der Krogt weten.

In 2015 haalde het Instituut voor Natuureducatie (IVN) de Indiase ingenieur Sharma naar Nederland voor een bijzonder initiatief: het planten van het eerste Tiny Forest van Europa. ‘Na drie jaar waren de eerste resultaten bijzonder positief’ aldus Hoek Hoveniers dat vanaf het eerste uur betrokken is bij de Tiny Forests en zo ook in Leidschendam-Voorburg.

Het project Tiny Forest wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Elke buurt zijn eigen minibos, is de droom. IVN ontvangt €1,85 miljoen van de Postcode Loterij om in vier jaar tijd honderd Tiny Forests in Nederland te realiseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant