Ga  in Museum Swaensteyn op de foto als Romein (foto: pr).
Ga in Museum Swaensteyn op de foto als Romein (foto: pr).

Archeologie centraal tijdens Romeinenweek

Actueel 317 keer gelezen

Van 25 april t/m 3 mei 2020 vindt de zevende editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Tweeduizend jaar geleden, in de Romeinse tijd, bevond zich in het huidige Voorburg de plaats Forum Hadriani. Dit was een bloeiend bestuurs- en handelscentrum. Het was de enige stad van omvang in Noordwest Nederland en de meest westelijke stad van het Romeinse rijk. Er was een badhuis, een tempelcomplex en een bestrate hoofdweg. Er werden markten gehouden en er was een haven aan het kanaal van Corbulo. De Romeinse keizer Hadrianus bezocht de stad in 120 tijdens een rondreis door de noordelijke gebieden van zijn rijk en gaf de stad haar naam. De opgravingen in het begin van de 19e eeuw waren de vroegste wetenschappelijke opgravingen in Nederland. Nog altijd worden vondsten gedaan.

Ook in Voorburg wordt daarom aandacht besteed aan de Romeinenweek. Ga op zaterdag 25 april in Museum Swaensteyn op de foto als Romein of maak tijdens de Romeinenworkshop op 29 april van 14.00 tot 15.30 uur in Museum Swaensteyn verschillende opdrachten, bezoek de waarzegster, speel Romeinse spelletjes en bewonder enkele opgegraven objecten in de Romeinenzaal. De workshop bestaat uit meerdere opdrachten over de Romeinen in het algemeen. Deelname tot de workshop is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket tot het museum. Kinderen tot 6 jaar gratis, kinderen van 6 t/m 18 betalen €3 en volwassenen €6. De Museumkaart is geldig en geeft gratis toegang tot het museum.

Tweeduizend jaar geleden, in de Romeinse tijd, bevond zich in het huidige Voorburg de plaats Forum Hadriani (foto: pr).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant