Brand in flat in een willekeurige flat in Leidschendam. Hier is geen sprake van brandbare gevelbekleding (archieffoto).
Brand in flat in een willekeurige flat in Leidschendam. Hier is geen sprake van brandbare gevelbekleding (archieffoto).

Twee gebouwen met risicovolle gevelbeplating in Leidschendam-Voorburg

Actueel 3.736 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In Leidschendam-Voorburg bevinden zich twee risicovolle panden met brandbare gevelbeplating Dat meldt de Volkskrant.

In mei 2017 komen bij een brand in de Grenfell-toren in Londen 72 mensen om het leven in een brand die zich snel verspreidt via brandbare gevelbekleding aan de buitenkant van de flat. Deskundigen waarschuwen dat ook in Nederland op grote schaal gevelbeplating is toegepast. Dat is vooral gebeurd bij oudere flats die later zijn geïsoleerd uit het oogpunt van energiebesparing en afgetimmerd met gevelplaten. 

Eind november 2018 stuurt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken een brief aan alle gemeenten met de vraag om de meest risicovolle gebouwen in de gemeente te inventariseren en er vervolgens op toe te zien dat eigenaren van deze gebouwen onderzoek uitvoeren naar de brandveiligheid van de gevels en wanneer noodzakelijk maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen. 

Daarbij zijn tot dusver 114 risicopanden opgespoord. Bij risicopanden gaat het om gebouwen met gevelbeplating van vijf verdiepingen en hoger met kwetsbare bewoners (ouderen, zieken) of gebouwen van zeven etages waar geslapen wordt, zoals hotels. In Leidschendam-Voorburg betreft het twee complexen.

UPDATE: Het gaat om twee woongebouwen in Voorburg, die particulier eigendom zijn. De gemeente heeft contact met de Vereniging van Eigenaren van deze gebouwen over de maatregelen die genomen moeten worden om aan de eisen te voldoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant