De wethouders Nadine Stemerdink en Astrid van Eekelen namen de nieuwe bakfietsen op 15 juli symbolisch in gebruik.
De wethouders Nadine Stemerdink en Astrid van Eekelen namen de nieuwe bakfietsen op 15 juli symbolisch in gebruik.

Gemeente zet elektrische bakfietsen in tegen zwerfafval

Actueel 676 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente zet sinds enkele maanden elektrische bakfietsen in om bijgeplaatst afval bij containerparkjes op te ruimen. De wethouders Nadine Stemerdink en Astrid van Eekelen namen de nieuwe bakfietsen op 15 juli symbolisch in gebruik.

Na een succesvolle proef in Voorburg-Noord en Bovenveen heeft Stadsbeheer een tweede bakfiets aangeschaft die ingezet wordt in de wijk Prinsenhof.

De twee bakfietsen worden bemenst door medewerkers van DSW. Dit is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de bakfiets rijden zij door de wijk en ruimen ze zwerfafval van straat op. Het gaat dan vooral om afval wat naast een ondergrondse container is gezet en wat bijvoorbeeld weggewaaid is, omdat meeuwen zakken met etensresten die naast de containers staan hebben opengetrokken. 

Maar ook komen ze veel kartonnen dozen tegen of andere objecten die net niet in de container passen. In de bakfiets zit gereedschap om bijvoorbeeld grote dozen in kleine stukken te snijden, zodat ze wel in de container passen. De medewerker van DSW ruimt dan de boel op, veegt de ruimte rondom de container schoon en neemt ook het zwerfvuil in de nabije omgeving van de container mee.

De elektrische bakfietsen zijn een duurzame oplossing tegen het zwerfafval. De bakfietsen zijn een stuk mobieler dan de ploegen van de DSW die lopend door de wijken gaan om zwerfafval te prikken. Ze kunnen dus sneller in actie komen als er een melding is gedaan. Er wordt geen afval in de bakfietsen meegenomen. Als het aangetroffen afval niet in de ondergrondse container past, dan wordt Avalex gebeld om het op te halen. 

Ook als er een volle container wordt aangetroffen gaat er een seintje naar Avalex om deze zo snel mogelijk te legen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant