Het plaatsen van zonnepanelen is momenteel een van de populairste manieren van energiebesparing (archieffoto).
Het plaatsen van zonnepanelen is momenteel een van de populairste manieren van energiebesparing (archieffoto).

Inwoners plaatsen kanttekeningen bij energiebesparing

Actueel 409 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Steeds meer inwoners, maar ook gemeenten, zijn actief bezig met het thema duurzaamheid. TipLeidschendamvoorburg.nl onderzocht middels een raadpleging, waarbij er ruim 300 deelnemers reageerden, hoe er gedacht wordt over energiebesparende activiteiten.

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO2-uitstoot, raken nooit op en zijn niet schadelijk voor de mens of het milieu. Dit in tegenstelling tot kolen, olie en gas. De verbranding van deze fossiele brandstoffen draagt bij aan klimaatverandering. Ook u kunt zelf zorgen voor duurzame energie in uw woning, door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp aan te sluiten.

Van de ondervraagden maakt 63% gebruik van energiebesparende lampen, heeft 55% dubbel glas en heeft 31% hun woning op een duurzame wijze geïsoleerd. Anderen geven (o.a.) aan zonnepanelen te hebben, de verwarming zo min mogelijk laten branden, een energiezuinige ketel hebben of willen, oude apparatuur vervangen door zuinigere apparaten, overgaan op elektrisch koken, of hebben een zonneboiler.

Sowieso vindt 77% het belangrijk dat de gemeente bewust bezig is met duurzame energie, tegenover 6% die dit helemaal niet belangrijk vindt. Reacties: “Bij nieuwbouw moet dit soort maatregelen standaard worden opgeleverd; Er kan veel meer gestimuleerd en gedaan worden; Essentieel dat de gemeente het voortouw neemt en erbij helpt, subsidieert of zelfs opzet; We zullen allemaal ons steentje bij moeten dragen om de wereld leefbaar te houden!” Of van degene die het niet belangrijk vinden: “Niet zoals het nu gaat, de bijna meest schone vorm van energie (gas) wegjagen en drammen over co2. De natuur maakt zelf grote hoeveelheden co2 aan, alles in de natuur ademt co2 uiten dan zeuren over vuurwerk en auto’s. Kijk eens naar plastic, olielekkage, medische chemiegiganten (Bayer, Montsano e.d.). We zullen dit wereldwijd moeten aanpakken, niet hier en daar een beetje.”

Van de respondenten is 62% het eens met de stelling. ‘Het klimaatprobleem is urgent.’ “We moeten starten met bewezen technieken, bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie, waterkracht en aardwarmte”, luidt een reactie. “Maar het moet wel betaalbaar blijven voor de inwoners van de gemeente en huiseigenaren”, meldt een ander. Of: “Ik ben zeer voor duurzame energieopwekking. Toch trekt ook het idee van (schone) kernenergie. Ik ben niet voor elektrisch rijden, vanwege de batterijen. Waterstof lijkt mij een goed alternatief.”

Wilt u ook meedenken en praten over lokale onderwerpen? Iedereen vanaf 16 jaar kan zijn of haar mening geven over actuele thema’s in de gemeente. De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor artikelen in Het Krantje Leidschendam-Voorburg en worden gepubliceerd op TipLeidschendamVoorburg.nl. Aanmelden kan op TipLeidschendamVoorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant