(foto: gemeente LV).
(foto: gemeente LV).

Voor de eerste keer lichtjesavond rond oorlogsgraven

Actueel 213 keer gelezen

Voorburg - Vorige week, op 24 december, vond op de Oosterbegraafplaats in Voorburg ‘Lichtjesavond rond Oorlogsgraven’ plaats. Voor de eerste keer organiseerde het Veteranencomité Leidschendam-Voorburg dit samen met de gemeente ter herinnering aan en herdenking van oorlogsslachtoffers. 

Burgemeester Tigelaar stak samen met leden van het Veteranencomité rond zonsondergang 34 kaarsjes aan bij het oorlogsmonument en bij de afzonderlijke oorlogsgraven. Jan Stoop, het oudste lid van het Veteranencomité, ontstak kaarsjes bij de gedenksteen van twee Gemenebest militairen die hij in mei 1940 met hun vliegtuig zag neerstorten.

Helaas was het vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet mogelijk er een openbare bijeenkomst van te maken. De bedoeling is om deze lichtjesavond jaarlijks te organiseren. Burgemeester Tigelaar: “Vanavond branden de lichtjes op de oorlogsgraven. Om hen te herdenken die zich hebben ingezet voor vrijheid of het leven lieten in de strijd voor vrede. Samen met onze veteranen gedenken wij hen met ere. Ik dank de veteranen voor dit initiatief. Laten we elk jaar met elkaar op deze plaats stilstaan bij onze oorlogsslachtoffers. Want we vieren en koesteren niet alleen onze vrijheid, ook het herdenken is belangrijk. Hun offer was voor onze vrede en vrijheid nu.”

Voorzitter Leen van der Biessen van het Veteranencomité: “De Nederlandse en Gemenebest militairen die hier liggen begraven hebben gestreden voor onze vrijheid. Het oudste lid van het veteranencomité, Jan Stoop, is ooggetuige geweest van het neerhalen van het vliegtuig met daarin de twee Gemenebest militairen die hier liggen begraven en waarvoor een gedenksteen is geplaatst. Onze kameraden en andere oorlogsslachtoffers die hier liggen begraven en of zijn vernoemd hebben dit niet overleefd. Zij hebben het hoogste offer gebracht, zodat wij hier nu in alle vrijheid kunnen leven. Vandaag eren wij hen met een lichtje op hun graven. Dat de ‘Lux Aeterna’, het Eeuwige Licht, altijd op hen moge blijven schijnen.”

Het verlichten van oorlogsgraven met een lichtje op kerstavond gebeurt sinds 2015 op honderden locaties in Nederland en daarbuiten. Dit jaar werden voor het eerst in onze gemeente lichtjes aangestoken voor hen die het hoogste offer brachten voor onze vrijheid. Het gaat veelal om militairen, maar ook om mensen die op een andere manier hebben bijgedragen aan onze vrijheid.

De video-opnames van de lichtjesavond rond oorlogsgraven zijn terug te vinden op:- het YouTubekanaal van de gemeente Leidschendam-Voorburg: en op de website van het Veteranencomité Leidschendam-Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant