Ziekenhuis Sint Antoniushove aan het Oosteinde in Voorburg in 1925 (archief F.J.A.M. van der Helm).
Ziekenhuis Sint Antoniushove aan het Oosteinde in Voorburg in 1925 (archief F.J.A.M. van der Helm).
historisch leven langs de vliet

Antoniushove in Voorburg

Historie 4.210 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De ijverige pastoor Wilhelmus van Stee komt de eer toe om de eerste plannen te hebben vervaardigd voor het latere ziekenhuis Antoniushove. De kliniek was aanvankelijk een simpel ouderenpension, gevestigd aan het Oosteinde nabij de Sint Martinuskerk in Voorburg.

Door F.J.A.M. van der Helm

Mgr. Wilhelmus van Stee, in 1846 geboren in het Zeeuwse dorpje ’s-Heer Arendskerke (thans gemeente Goes), werd in 1898 benoemd tot pastoor van Voorburg. De doortastende geestelijke heeft veel voor de ontwikkeling van met name de jeugd in Voorburg betekend. Hij keek de kinderen in de schoolbanken aan en dacht, wat valt er van deze jongens te maken. In 1913 stond hij aan de basis van voetbalclub VV Wilhelmus. Voor de ouderen was hij actief met het oprichten van een pension voor ouden van dagen, compleet met ziekenzaal en verpleging.

Bejaarden
Het was voor de bevlogen pastoor Van Stee al gauw duidelijk dat de verzorging van de bejaarden in zijn parochie te wensen overliet. Het was 1912 toen hij in overleg met het kerkbestuur besloot tot oprichting van een heus ziekenhuis. Daarvoor was een aanzienlijk bedrag nodig. De parochie stak uit eigen middelen een bedrag van ƒ 165.000 in het project dat ƒ 230.000 ging kosten. De overige ƒ 65.000 werd geleend in obligaties à 4 ½ %. Naar de huidige tijd omgerekend was dit een bedrag van maar liefst 2,5 mln. euro.

Wijding
Op woensdag 28 mei 1913 vond de plechtige inwijding plaats van de stichting St Antoniushove. Een inrichting niet alleen voor ouden van dagen, maar ook voor zieken en noodlijdenden van alle gezindten. Bij de feestelijk plechtigheid waren tal van notabelen aanwezig vanuit de hele regio. Den Haag leverde Deken Wijtenburg, die de wijding verrichtte. Van Stee werd alom geprezen voor zijn onuitputtelijke inzet bij het project. Naast leken kwamen ook geestelijken in het pension annex ziekenhuis genieten van hun oude dag. Zo diende emeritus pastoor de heer J.D. Looijaard van Egmond zich al spoedig na de opening aan.

De ziekenboeg is niet te vergelijken met een modern ziekenhuis als dat van vandaag. Het was allemaal uiterst kleinschalig. De Voorburger Van Tongeren, een gewonde arbeider die van een 7 meter hoge steiger viel, werd er in 1914 verpleegd. Het ziekenhuis kampte al spoedig met een te kleine ruimte. In 1928 volgde uitbreiding met een nieuwe barak voor besmettelijke ziekten. De verpleging en verzorging was voor een belangrijk deel in handen van de zusters Augustinessen.

Nieuwbouw
Veranderingen en verbouwingen waren aan de orde van de dag. De kliniek aan het Oosteinde groeide uit zijn jasje. De 150 bedden bleken aan de krappe kant, waardoor nieuwbouw noodzakelijk was. Het oog viel op een stuk grond aan de Burg. Banninglaan in Leidschendam. Einde 1972 kwam de nieuwbouw gereed en werden 150 patiënten verhuisd naar het nieuwe gebouw. Operatie Sint Antoniushove was hiermee volbracht.

Voor info en reacties: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant