Wethouder Juliëtte Bouw verricht de officiële aftrap van het lokale actieprogramma Kansrijke Start (foto: pr).
Wethouder Juliëtte Bouw verricht de officiële aftrap van het lokale actieprogramma Kansrijke Start (foto: pr).

Kansrijke start voor alle kinderen dankzij actieprogramma gemeente

Actueel 332 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente heeft op 2 september het actieprogramma ‘Kansrijke Start’ gelanceerd voor een betere zorg en ondersteuning voor gezinnen in een kwetsbare situatie.

Door bijvoorbeeld met een verloskundige, consultatiebureau, kraamhulp, huisarts of schuldhulpverlener te praten over zorgen en problemen kunnen (aanstaande) moeders en vaders meer structuur en rust in hun leven brengen. En daarmee hun kind een kansrijke start geven.

De eigen, vertrouwde zorgverlener van de ouder kan helpen om problemen inzichtelijk te maken. Hij of zij zal samen met de ouder de juiste hulp inschakelen. Bijvoorbeeld om schulden onder controle te krijgen, bij het aanvragen van een urgentieverklaring voor een woning, bij vragen rondom een (onverwachte) zwangerschap of bij vragen over relaties en opvoeden. Natuurlijk kunnen vragen ook gesteld worden bij het Sociaal Servicepunt. projectcoördinator Ellen Bakker,  Kansrijke Start: “Houd je zorgen niet bij je maar praat erover”.

Als thema van het programma is gekozen voor het voorkomen en verminderen van stress. De eerste 1000 dagen (van conceptie tot 2e levensjaar) van een kind zijn cruciaal voor hun lichamelijke en mentale gezondheid op latere leeftijd. Stress tijdens en na de zwangerschap kan ouder(s) belemmeren warmte en genegenheid te geven en adequaat te reageren op wat hun kind nodig heeft.

De eerste campagne die het actieprogramma Kansrijke Start inzet is “Mamaliefde is … praten over je zorgen met je zorgverlener”. Er wordt er op meerdere manieren gecommuniceerd over stress tijdens en na de zwangerschap, bijvoorbeeld met flyers, posters en video’s. Hierbij wordt aangesloten op het landelijke programma Kansrijke Start. 

Kijk voor meer info ook op www.sociaalservicepunt.nl bij Kansrijke Start.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant