Harriet Marseille overhandigt het boek aan Floor Kist (foto: pr).
Harriet Marseille overhandigt het boek aan Floor Kist (foto: pr).

Boek over Eritrese nieuwkomers uitgebracht

Actueel 511 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens een feestelijke Eritrese bijeenkomst in Leidschendam hebben de wethouders Floor Kist (Leidschendam-Voorburg) en Marleen Damen (Leiden) woensdagavond 22 september de eerste twee exemplaren van het boek ‘Tadese’ in ontvangst genomen van de Leidschendamse schrijfster van het boek, Harriet Marseille, en de Leidenaar en hoofdpersoon ervan, Tadese Asghdom.

‘Eritrese nieuwkomers verdienen onze warme steun’ is de boodschap van het boek. Marseille heeft in het boek het levensverhaal van de Leidenaar Tadese Asghdom opgetekend. Samen met Asghdom zet zij zich in voor integratie van Eritrese nieuwkomers in de Nederlandse samenleving. 

Asghdom ontvluchtte zijn land in 1977, nadat hij gevangen had gezeten vanwege zijn betrokkenheid bij de strijd voor een vrij Eritrea en in de gevangenis wrede martelingen had ondergaan. Hij kwam na zijn vlucht in Nederland terecht en werkte vervolgens op verschillende plekken in Europa. Sinds 2004 woont hij weer in Nederland en vanaf 2014 zet hij zich onvermoeibaar in voor Eritrese nieuwkomers. 

Integreren in de Nederlandse samenleving is voor deze groep lastig. Maar, zo wordt duidelijk in het boek, als we ons hart voor hen openstellen ervaren we al gauw verbinding.

Asghdom en Marseille benadrukten tijdens de boeklancering hoe belangrijk het aangaan van warme banden met nieuwkomers is. Toen Asghdom zelf in 1978 naar Nederland kwam, werd hij ook heel hartelijk ontvangen. Nu wil hij de Eritrese nieuwkomers in Nederland helpen. “Het is niet gemakkelijk om te wennen aan hoe het in Nederland allemaal geregeld is. Het is echt heel anders hier dan in Eritrea”, aldus Asghdom.

Het boek laat zien wat het effect is als we dichterbij durven komen, als we meer met elkaar in gesprek gaan, en vooral ook van elkaar gaan houden. Het is een oproep tot meer verbinding. Marseille gaf aan dat nabijheid ook spannend kan zijn, zeker wanneer we uit totaal verschillende culturen komen. Zij probeert dan ook niet te oordelen over de verschillen die zij soms lastig vindt en om altijd weer terug te keren naar het gevoel van verbinding. 

Wethouder Damen vertelde hoe zij Asghdom al vaak was tegengekomen bij officiële gelegenheden met statushouders. Zij stond versteld van zijn enorme betrokkenheid en wilde heel graag zijn verhaal lezen, om meer te weten te komen over deze bijzondere man. “We hebben verhalen nodig om verbinding te maken”, zei ze tot slot. Wethouder Kist sloot hier naadloos bij aan door te stellen dat voor verbinding zowel verhalen als het samen eten zo belangrijk zijn. 

Voor meer informatie over het boek zie www.schoolmaatjesons.nl/boek-tadese/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant