Volgens GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck zijn er nu al veel gezinnen die zo veel aan energie betalen dat ze onder de armoedegrens dreigen te komen (archieffoto).
Volgens GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck zijn er nu al veel gezinnen die zo veel aan energie betalen dat ze onder de armoedegrens dreigen te komen (archieffoto).

Grote zorgen GBLV over stijgende lasten inwoners

Actueel 451 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De lokale politieke partij GBLV/Gemeentebelangen maakt zich grote zorgen over stijgende lasten voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg. 

Door een enorme stijging van de energieprijzen is de verwachting dat een gemiddeld gezin in 2022 honderden euro’s extra moet betalen voor gas & licht. Nu het college van B&W ook de rioolheffing in de komende jaren wil verhogen, luidt de partij de noodklok. Volgens GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck zijn er nu al veel gezinnen die zo veel aan energie betalen dat ze onder de armoedegrens dreigen te komen.

Hartsinck: ‘Veel inwoners wonen in een slecht of matig geïsoleerd huis, zonder daar iets aan te kunnen doen. Dat kan zijn omdat mensen huren en voor verduurzaming afhankelijk zijn van hun verhuurder.’ Volgens Hartsinck moet het college van B&W kijken hoe ze, naast de landelijke maatregelen, de inwoners van Leidschendam-Voorburg kan helpen. Het raadslid heeft aan het college vragen gesteld of het al in gesprek is met woningcorporaties over het versneld isoleren van woningen, zodat de stookkosten omlaag kunnen. 

Hartsinck: “Juist de groep met een laag inkomen is relatief veel geld kwijt aan de gas- en energierekening. Het gaat om de gezinnen, vaak met kinderen, die elke maand steeds net tekort komen. Nu is het de energieprijs, maar de volgende keer zijn het stijgende zorgkosten.’ Hartsinck spreekt daarom zijn grote zorgen uit over het voornemen om de rioolheffing te verhogen van nu 180 euro per woning naar 194,40 euro op 1 januari om vervolgens te stijgen naar 272,41 euro in 2027. In de periode zal de heffing zelfs meer dan verdubbelen naar 378,02 euro. Hartsinck: ‘Dat is een verhoging van meer dan 100%. En dat terwijl ruim 4 op de 10 Nederlanders moeite hebben om rond te komen.”

GBLV stelt dat de gemeente juist nu moet ingrijpen om de lasten van de inwoners verlagen en zo te voorkomen dat gezinnen ernstig in de problemen raken.

De fractie zal in de gemeenteraad aandacht vragen voor de problemen en zal het college bevragen over het voornemen om de lasten voor inwoners verder te verhogen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant