Beraadslaging Mariënpark opgeschort

Gemeente 145 keer gelezen

Na ruim twee uur discussie over bouwplan Mariënpark is de beraadslaging opgeschort naar de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. De motie, ingediend door SP, GroenLinks, D66 en Gemeentebelangen werd ook niet in stemming gebracht. Wethouder Marcel Houtzager deed – mede namens het college – wel een aantal belangrijke toezeggingen in de richting van de raad én de omwonenden.

Door Ingrid Rompa

Tijdens het inspreekrecht voor burgers bleek dat de onvrede onder de omwonenden nog steeds niet is afgenomen. Inspreekster Koopmans wil onder meer dat “de alternatieve plannen van de omwonenden de aandacht krijgen die ze verdienen”. Inspreker Van Dijk liet weten dat niemand van de omwonenden is gevraagd voor de klankbordgroep. “Wij willen meedenken over het geheel.” Roel Haverkamp gaf aan dat niemand tegen realisatie van het zorgcentrum is. “Maar wij zijn tegen het desastreuze bouwplan.” Bernadette Moors riep de raad op “het voorliggende plan aan te passen”. Er waren ook voorstanders voor de plannen, zoals directeur Tiesinga van Vidomes. Hij wees onder meer op het grote maatschappelijke belang van dit bouwplan. “De gemeente kent een ernstig tekort aan levensloopbestendige woningen. En dit tekort zal alleen maar oplopen.” Toch gaf hij aan dat hij bereid was het plan op bepaalde punten aan te passen.

Verzoek

Na een uitgebreide beraadslaging en een lange schorsing lag er een nadrukkelijk verzoek van een aantal partijen om in gesprek te gaan met de omwonenden. Bovendien moet er nog eens kritisch worden gekeken naar het parkeren op eigen terrein, aldus de raad. Wethouder Houtzager gaf aan dat dit verzoek zou worden overgenomen door het college. “Wij gaan met de ontwikkelaar in gesprek om de 29 parkeerplaatsen op eigen terrein geaccommodeerd te krijgen.” Daarnaast wil hij een gesprek aangaan met de omwonenden. “Ik wil in de extra tijd die er nu is kennis nemen van de alternatieve plannen van de omwonenden en daar op een behoorlijke manier een afweging in maken.” Ook VVD-er Rozenberg wil de omwonenden de hand reiken en overleg voeren, “maar de vertraging moet worden beperkt tot de volgende raadsvergadering”. Het CDA en PvdA kunnen zich hier in vinden. De oppositie wilde - ondanks alle toezeggingen - hun motie toch nog in stemming brengen. “Ik wil dit doen als een statement”, aldus Jerome Schellings (D66). “Ik wil graag dat alle partijen elkaar opzoeken. De omwonenden willen een hardere toezegging hebben dan alleen maar een mondelinge-.” Met de motie verzoeken de indieners - SP, GroenLinks, D66 en Gemeentebelangen - het college “in een zo zorgvuldig mogelijke procedure de randvoorwaarden opnieuw met alle betrokken partijen te bespreken”. PvdA, CDA en VVD wilden de motie niet in stemming brengen. Ze gaven ondertussen echter al aan ‘tegen’ te zijn “omdat deze motie overbodig is”.

Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering wordt verder gepraat over dit onderwerp. “Dan ligt er een voorstel of een raadsbrief met de stand van zaken”, beloofde de burgemeester.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant