Supersnelrecht tijdens jaarwisseling

Actueel 65 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De feestdagen van eind december hebben ook hun donkere zijde. Ieder jaar opnieuw vinden er op grote schaal vernielingen plaats aan particuliere eigendommen. De schades zijn niet te verhalen, omdat de dader in veel gevallen niet bekend is. Veel individuele inwoners zijn hiervan de dupe.

De gemeente wordt jaarlijks geconfronteerd met nodeloos veel schade aan openbare, gemeentelijke eigendommen, omdat afvalbakken, verkeersborden, straatverlichting, speeltoestellen en dergelijke het moeten ontgelden door vuurwerk of andere vormen van vandalisme. Ook de gemeente kan meestal de kosten niet op de veroorzaker verhalen. Het herstellen van de schade wordt dan ook betaald uit de gemeentekas, dus door de belastingbetaler. Afgelopen jaar bedroeg de schade 65 duizend euro.

Supersnelrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag werkt nauw samen met de politie en de gemeente om de jaarwisseling een groot feest te laten worden. Wie zich desondanks toch schuldig maakt aan bijvoorbeeld vernielingen of geweld tegen hulpverleners of andere mensen, kan rekenen op een snelle aanpak.

Het OM zal de komende jaarwisseling daarvoor gebruik maken van het supersnelrecht. Dit betekent dat een verdachte die wordt aangehouden binnen drie dagen al voor de rechtbank moet verschijnen. En in de tussentijd blijft de verdachte dan vastzitten. Als de rechter de verdachte veroordeelt, moet deze de door de rechter opgelegde straf meteen uitzitten. De achterliggende gedachte van het supersnelrecht is een lik-op-stukbeleid om te laten zien dat bepaald gedrag niet wordt getolereerd.

Supersnelrecht geldt voor relatief eenvoudige misdrijven die niet al te ingewikkeld zijn te bewijzen, zoals aanhouding op heterdaad. Speciaal voor deze zaken zijn het OM en de rechtbank op 2 januari open. Het Openbaar Ministerie zal verder net als vorig jaar de rechtbank vragen om verdachten van oud en nieuw gerelateerd geweld huisarrest op te leggen met de komende jaarwisseling. Als de rechtbank die wens van het OM overneemt, betekent dat voor de verdachte dat hij of zij op 31 december 2009 vanaf 20.00 uur binnen moet blijven tot de volgende ochtend 8.00 uur.

Kopen en afsteken vuurwerk

Voor het kopen van vuurwerk: ga naar een officieel verkooppunt. Daar kun je op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december op legale wijze aan ´veilig´ vuurwerk komen. Afsteken van vuurwerk mag alleen tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant