Gezelligheid op en rondom de Vliet

Actueel 75 keer gelezen

Leidschendam Vrijdagmiddag, de kerkklok van de Petrus en Pauluskerk slaat drie uur. We wandelen over de Leidschendamse sluis richting Paviljoen de Woelige Baren. Aan de overkant van de Vliet zien we de wieken van Houtzaagmolen de Salamander imposant ronddraaien. De strakblauwe lucht, de bloesem van de omringende bomen en het glinsterende water van de Vliet maken van het geheel een bijna historisch plaatje. Wat een prachtige dag!

Bij Paviljoen de Woelige Baren aangekomen, ontmoeten we een opgetogen en vrolijke mensenmassa. Het blijken de twee groepen te zijn, die er vandaag met een vaararrangement op uittrekken. Groep één gaat over vijf minuten aan boord van de Hadrianus, een replica van een historische trekschuit. Groep twee vertrekt op hetzelfde moment wandelend naar de Salamander voor een rondleiding door de molen. Ongeveer anderhalf uur later zullen de rollen worden omgedraaid: groep één zal dan afmeren bij de Salamander en groep twee gaat aan boord van de ‘Avonturier’, een orginele salonboot.

In alle drukte zien we een opgewekte dame druk in de weer met koeltassen en diverse lekkernijen. In het voorbijgaan roept ze: “wat is er nu lekkerder dan aan boord van een mooi schip genieten van smakelijke hapjes en drankjes?” Bij de entree van het paviljoen zijn we getuige van een verhuizing. Wat gebeurt hier allemaal???

Toeristisch informaptiepunt

Navraag bij het personeel van de Woelige Baren leert, dat het gaat om activiteiten van de Stichting Toeristisch InformatiePunt Leidschendam-Voorburg e.o., kort samengevat Stichting TIP. Het bedrijf blijkt in oprichting en zal over niet al te lang haar deuren officieel openen. “Voor meer informatie moet je bij Joëlle zijn”, wordt ons medegedeeld. Joëlle blijkt Joëlle van Baren te zijn, de dame die wij zojuist met de koeltassen voorbij zagen schieten.

Enthousiast vertelt ze: “ik ben ruim 10 jaar in dienst geweest van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Na een reorganisatie van het bedrijf, ongeveer anderhalfjaar geleden, besloot ik om zelf te starten met het ontwikkelen van toeristische en recreatieve activiteiten in en rondom Leidschendam-Voorburg. Het afgelopen jaar heb ik geëxperimenteerd met het organiseren van arrangementen en rondvaarten en dat blijkt een groot succes. Zo ontstond mijn wens om een toeristisch informatiepunt in onze gemeente te realiseren. Een plekje waar iedereen die in zijn of haar vrije tijd iets leuks wil ondernemen, terecht kan voor informatie. Het moet ook een zakelijke spot zijn, waar bedrijven terecht kunnen om bijeenkomsten en incentives te (laten) organiseren. Het TIP moet dus eigenlijk een soort (kennis)platform worden van waaruit het toeristisch aanbod in en rondom onze gemeente wordt gebundeld.”

Aanbod activiteiten

“De gemeente bleek wel oren te hebben naar mijn ideeën en hierdoor aangemoedigd ben ik op zoek gegaan naar een partner in crime om mijn wens te kunnen realiseren”, vertelt Joëlle. “Die partner heb ik inmiddels gevonden in Meike Stoetzer; jullie hebben haar denk ik net beneden met de kasten zien slepen? Hoe dan ook, samen met Meike ga ik aan de slag om vanuit Stichting TIP een duidelijk en concreet aanbod samen te stellen van recreatieve en toeristische activiteiten en mogelijkheden in en rondom onze gemeente.” Meike heeft zich inmiddels bij het gesprek gevoegd en Joëlle vervolgt: “een activiteit die wij bijvoorbeeld al hebben opgepakt, is de samenwerking met de Stichting Herstel Trekvaart Delft-Leiden (www.trekschuitdelftleiden.nl). Deze stichting zal vanaf mei en in samenwerking met ons en de Stichting Ooievaart het oude trekvliettracé tussen Delft en Leiden in ere herstellen. De trekschuit gaat dus weer varen! Vanaf mei kan iedereen op zaterdagen en zondagen meevaren met de pendeldienst die middels een trekschuit wordt uitgevoerd. Op verzoek worden ook groepsrondvaarten uitgevoerd. En als klap op de vuurpijl zal op een deel van het pendeltraject de trekschuit ook daadwerkelijk door een paard worden getrokken. Boekingen voor de trekschuit kunnen bij ons, Stichting TIP, worden gemaakt.“

Geslaagde dag

Trots zien we de meiden vervolgens teruglopen naar hun kantoor in oprichting op de begane grond van het paviljoen de Woelige Baren. Het slepen met de kasten en het bureau is nog lang niet voltooid. Het is inmiddels half zes geworden en langzaam aan druppelen de deelnemers van de arrangementen binnen bij Restaurant de Woelige Baren. Iedereen krijgt een borrel in de hand gedrukt en even later schuift iedereen aan voor een heerlijk driegangendiner. Aan de gesprekken te horen, was het een heel geslaagde dag. Iedereen is moe maar voldaan. Wij trekken rond de klok van 6 de kuierlatten aan. We zullen de activiteiten op en rondom de Vliet nauwlettend blijven volgen en zijn benieuwd wanneer Stichting TIP echt van start gaat. Voor meer informatie over de activiteiten en arrangementen op en rondom de Vliet kunt u vooralsnog contact opnemen met Joëlle van Baren, via tel. 06 25 25 79 93.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant