Restauratie Laurentiuskerk van start

Actueel 43 keer gelezen

Stompwijk - De restauratie van het kerkgebouw van de Laurentiusparochie in Stompwijk is maandag officieel van start gegaan. Dat gebeurde met de onthulling van het bouwbord bij de kerk door voormalig (emeritus) pastoor H. van der Plas en de huidige pastoor J.A. van der Bie.

Met de restauratie, die aan het eind van dit jaar wordt afgerond, is inclusief de restauratie van de voormalige pastorie, in totaal 2,5 miljoen euro gemoeid.Monumentenzorg draagt negen ton bij in de kosten, terwijl schenkingen zijn gedaan door onder anderen de Stichting A. van Ravesteynfonds, de M. Gravin van Bylandt Stichting, de Pelgrimshoeve en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Er zijn leningen aangegaan met instellingen en particulieren, terwijl ook meerdere particuliere schenkingen zijn gedaan. In het dorp zijn de afgelopen jaren meerdere acties gevoerd ten behoeve van de restauratie de kerk, waaronder een muziekfestival en de vertoning van oude films over het dorp.

Geldinzamelingsacties

Onlangs heeft de restauratiecommissie van de Stompwijkse kerk een actie gevoerd met obligaties, die goed is geslaagd. Veel inwoners en oud-inwoners van het dorp hebben hier aan meegedaan. Ook de opbrengsten van kringloopwinkel De Stal, die dit weekend is geopend, komen ten goede aan de restauratie.

In de loop van dit jaar worden nog enkele acties gevoerd om geld voor de restauratie in te zamelen. De restauratie wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Kneppers in Amsterdam, terwijl de technische voorbereiding en toezicht in handen zijn van Tak-architecten in Delft.

De Laurentiuskerk dateert van 1873 en is aangewezen als Rijksmonument. Het karakteristieke gebouw in het hartje van het dorp is in neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Evert Margry.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant