Nieuw college gevormd

Actueel 42 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De fracties van VVD, CDA, D66 en PvdA zijn het eens geworden over het laatste onderdeel van de coalitieonderhandelingen. Er zijn afspraken gemaakt over een aantal inhoudelijke onderwerpen.

De vier partijen zijn content met deze afspraken en hebben die vastgelegd in een intentieovereenkomst. De komende weken worden de afspraken in een collegeprogramma verwerkt, dat op 17 mei wordt ondertekend.

De afgelopen weken is er, in een goede sfeer, in drie stappen onderhandeld om te komen tot een nieuw collegeakkoord. De eerste stap was een nieuw bestuurlijk kader. Daarbij staat een meer open bestuursstijl voorop.

De partijen willen de komende jaren meer ruimte voor de inbreng van inwoners en maatschappelijke organisaties bij het maken van plannen en een versterkte samenwerking tussen college en gemeenteraad.

Financieel kader

De tweede stap was het financiële kader. Het ging daarbij om de vraag hoe de partijen invulling gaan geven aan de forse bezuinigingsoperatie waar de gemeente de komende jaren voor staat: er wordt uitgegaan van € 25 mln. aan ombuigingen in 2014.

Partijen hebben uitgesproken dat er in ieder geval geen lastenverhoging voor burgers en bedrijven komt om het begrotingstekort te dekken. Het college zet zich er voor in dat het voorzieningenniveau zo veel mogelijk in stand blijft.

Het nieuw aan te treden college van burgemeester en wethouders zal een intensief traject ingaan om de genoemde bezuinigingen zo efficiënt mogelijk in te vullen. Daarin zullen alle beleidsvelden worden meegewogen. In 2011 zal in de meerjarenbegroting volledig invulling gegeven moeten zijn aan de bezuinigingstaakstelling.

Portefeuilleverdeling

De partijen zijn het eens geworden over de portefeuilleverdeling. Naast burgemeester Van der Sluijs komen er vijf wethouders: Marcel Houtzager (VVD)
wordt loco-burgemeester en krijgt financiën, water en groen; Heleen Mijdam (VVD) doet ruimtelijke ontwikkeling, recreatie en cultuurhistorie; Peter van Ostaijen (CDA) krijgt economie, verkeer en vervoer en wonen; Jerôme Schellings (D66)
krijgt onderwijs, jeugd en duurzaamheid en Gregor Rensen (PvdA)
doet sociale zaken, zorg en sport.

Er komt dus één wethouder meer dan in de vorige collegeperiode. De bestuurskosten gaan hierdoor echter niet omhoog: de wethouders worden benoemd voor elk 0,9 fte, ze worden dus allemaal parttimers. De kleine verhoging in de bestuurskosten die hierdoor ontstaat, wil het college wegwerken door extra besparingen door te voeren, in die bestuurskosten. De nieuwe bestuursperiode zal er één zijn van forse bezuinigingen; het nieuwe college vindt het belangrijk om vóór de start van hun bestuursperiode al het goede voorbeeld te geven.

Vraagtekens

De fractie van Gemeentebelangen wenst deze coalitie veel succes voor de komende periode, maar heeft grote vraagtekens bij de stabiliteit van deze coalitie. De programmatische verschillen en bestuursculturen wijken nogal van elkaar af, wat bij moeilijke dossiers onvermijdelijk tot spanningen gaat leiden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant