Ronald Lamping
Ronald Lamping

Column Samenloop voor Hoop

Columns 63 keer gelezen

Ik ontving snel na elkaar twee verzoeken. Extreem divers. Het presenteren van een Shanty koren festival in Leidsenhage en het aan elkaar praten van “de Samenloop voor Hoop” van KWF Kankerbestrijding op 9 en 10 juni. Behoorlijke klussen met een wel heel verschillend vertrekpunt.

Door Ronald Lamping

Het zeer druk bezochte Shanty festival van Midscheeps zit er op. Een mega succes voor deelnemers, toeschouwers en organisatoren. Een trekpleister, waarbij geen wanklank viel. Waar saamhorigheid, enthousiasme en blijdschap de plaats in hadden genomen van de hedendaags zo akelig gewortelde agressie en vandalisme. Wanklanken, die het organiseren van feesten niet zelden verzieken.

Nu nog de breed opgezette “Samenloop voor de Hoop” van KWF Kankerbestrijding. Ook dát heb ik toegezegd. Uiteraard! Een actie, die ons allemaal zou moeten raken. Helaas worden wij allen geconfronteerd met de ziekte kanker. Is het niet in de familie, dan wel op het werk, woonomgeving of anderzijds. Het klinkt niet prettig, we ontlopen het geen van allen.

KWF Kanker Bestrijding is het erkende instituut, dat onderzoek doet om deze kwelgeest hopelijk ooit te isoleren en definitief te verbannen. Tot die tijd is ordinair geld nodig, heel veel geld voor research, ontleding en analyses van het nog immer voortwoekerende gruwel. Daar zeg ik dan geen nee tegen. Nooit van mijn leven. Ik zal er zijn. Samen met de nu al 300 geregistreerde sponsorlopers.

Lijkt dit op reclame? Ja en dat ís het ook! Reclame, niet uit commercieel belang, maar vanuit het inzicht, dat de ziekte ons allen kan treffen of –helaas- al getroffen heeft. Daar wil ik me wel sterk voor maken en gedurende 24 uur mijn stembanden voor schoor ratelen. Met hart en ziel. Nou u nog!

Wat ik nog nooit deed, doe ik nu. Verwijzen naar een site. Deze site informeert u over de indrukwekkende manifestatie, die al eerder in het land voor emoties en “kippenvelmomenten” zorgde. U kunt het achteloos naast u neer leggen. U kunt echter ook uw familie, kennissen, collega's, sportvereniging, school, politieke partij (Maatschappelijk betrokken, tóch?) of wie dan ook enthousiast maken voor dit mooie initiatief. Geld is nodig om enerzijds patiënten hopelijk te genezen en anderzijds te voorkomen, dat er kankerpatiënten bijkomen. Dat laatste is nog een utopie, het streven is er niet minder om. (www.samenloopvoordehoop.nl/haaglanden)

Op die site vindt u alle gegevens. Ik wijs u op wat hoogtepunten, waarvan ik weet, dat die plaatsvinden. Zo is er de Openingsronde met de Survivors! Iedereen, die kanker heeft of heeft gehad is een survivor. Survivors zijn natuurlijk de speciale gasten (nu al 100) op de Samenloop voor de Hoop. Samen lopen zij de openingsronde onder warme aanmoedigingen van hun familie, vrienden en belangstellenden. Een moment, dat niemand meer zal vergeten.

Deze openingsronde symboliseert de moed van de survivors én hun familie. Jennifer uit Borger meldt op de site: “Je moet eens weten, wat het me deed, toen ik daar wandelde en iedereen begon te klappen”. Als het donker is volgt de Kaarsenceremonie. Dit is hét moment om stil te staan bij kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en alle mensen, die de strijd tegen kanker hebben verloren.

Iedereen kan een “Kaars van de Hoop” opdragen aan iemand, die kanker heeft of heeft gehad. U kunt een persoonlijke boodschap schrijven op de papieren kaarsenzak, die rondom het parcours aan het Groot Zijdepark (t.o. A.H.) worden neergezet. Tenslotte is er natuurlijk –na 24 uur- de slotceremonie.

Ja, op 9 juni om 18:00 uur is Nederland tegen Denemarken. Er staan tv's om gezamenlijk te kijken. Het is –hoe dan ook- géén excuus om 24 uur afwezigheid mee te verklaren. Voor mij niet, in ieder geval. Shanty en kanker. Groot verschil, maar tóch een overeenkomst. Ik hoop namelijk vurig het volgende.

Dat er in deze Samenloop voor de Hoop evenveel “muziek” zit als in het Shantyfestival…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant