"Ogen en oren goed open houden", aldus Marjan van Giezen.

Column: Het mes op de keel?

Columns 79 keer gelezen

Goed voorbeeld doet…? De week van ‘transparante’ lijsttrekkersverkiezingen! Blijkbaar was men zo jaloers op de PvdA-lijsttrekkersverkiezing dat zowel CDA als GroenLinks ons goede voorbeeld volgden.

Door Marjan van Giezen, fractievoorzitter PvdA Leidschendam- Voorburg

Maar dat dit heel wat moeilijker is dan gedacht, bleek dit weekend bij GroenLinks. Allereerst felicitaties aan het CDA, vooral aan Sybrand Haarsma Buma, onze plaatsgenoot.

De CDA-lijsttrekkersverkiezing leverde goede debatten op en verfrissende momenten. Mona Keijzer stormde als grote onbekende naar de top en leek lange tijd favoriet. Maar de trouwe CDA-er kiest voor zekerheid, en dan is een bekende CDA-er met veel ervaring toch degene waarachter men het kruisje zet. “Nu moeten we niet te progressief gaan doen’, moet men gedacht hebben. En eerlijk is eerlijk, Sybrand is een degelijk politicus, en we wensen hem een goede campagne toe!

Bij GroenLinks leidt datzelfde lumineuze idee tot een soort collectieve zelfmoord. Een lijsttrekkersverkiezing tussen een ‘geschikte’ en een ‘niet-geschikte’ kandidaat, althans, zo verwoordde GL-voorzitter Heleen Meening dit op televisie. Hoezo verborgen stemadvies? Laat dat woordje ‘verborgen’ maar weg. Is dit nu de partijvoorzitter die bij haar aantreden in februari stelde dat zij ‘de betrokkenheid van leden wilde vergroten”?

De reactie van Femke Halsema zei genoeg: “ik wil iets te kiezen hebben en me niet hoeven te schamen’. Onder zóveel druk zwichtte het partijbestuur van GL: toch een lijsttrekkersverkiezing. Hoe noemen ze dat? Met het mes op de keel? Bij ons heeft Diederik Samsom intussen alle tijd om campagne te voeren. Hij krijgt steeds meer gelijk door niet mee te doen aan het Kunduz-akkoord. Alhoewel, over jaloezie gesproken? Ik denk dat de VVD zich wel even achter de oren krabt! Was het ze zoveel waard om Rutte’s goede naam in Europa te behouden? Hoe leggen ze dat uit aan hun rechtse, rijkere kiezers: LASTENVERHOGING?! Dat was toch een vies woord voor de VVD? Gelukkig gaat het er in onze gemeenteer iets normaler aan toe. Wij kunnen als PvdA rustig door één deur met zowel CDA en VVD als met GroenLinks en andere partijen. Afgelopen donderdagavond nog met GL geborreld, tijdens ons werkbezoek aan het Damcentrum. Gewoon, om onze ogen en oren open te houden. Als Gemeenteraadslid word je met veel problemen geconfronteerd, en je kunt het niet allemaal zelf oplossen. Maar je kunt wel luisteren! Dat lijkt me dan ook een mooi motto voor de afgelopen week!

De webredactie van Het Krantje Online geeft de fractievoorzitters van de lokale politieke partijen graag de gelegenheid om een maandelijkse column te schrijven. Marjan van Giezen beet de spits af.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant