Afbeelding

Manifestatie voor behoud Theater aan de Damlaan

Actueel 48 keer gelezen

LEIDSCHENDAM- Met al ruim 1100 handtekeningen en een unieke website www.nee.nl organiseren een aantal vrijwilligers van Theater Camuz een manifestatie op zaterdag 11 augustus voor het behoud van het theater.

De besturen van de theaters Camuz en De Tobbe hebben besloten te gaan fuseren. Door halvering van hun gezamenlijke subsidie is er niet genoeg financiële armslag om twee theaters overeind te houden. In de onderhandelingen die hebben plaatsgevonden tussen de besturen is besloten dat er een nieuwe theaterorganisatie komt (met behoud van personeel en medewerkers van beide theaters) die onder een nieuwe naam op de locatie van Theater de Tobbe een theater moet gaan exploiteren. Dit zou medio 2013 zijn beslag moeten krijgen.

Welke criteria er zijn gehanteerd, zoals omgeving, bereikbaarheid, uitstraling/sfeer, bouwkundige staat etc., zijn wel bekend gemaakt. Hoe de theaters onderling hebben gescoord echter (vooralsnog) niet. Wethouder Peter van Ostaijen, wethouder kunst en cultuur, heeft vrijdag 29 juni kennis genomen van de plannen van de Interimgroep De Tobbe/Camuz.

Dit plan wordt na het zomerreces in het college besproken. Het historisch centrum van Leidschendam, gelegen aan de Vliet en de sluis, zal dan haar theater kwijtraken. Het centrum ondergaat al jaren een indrukwekkende gedaanteverandering, die in 2004 begon met het voor meer dan een miljoen euro verbouwde kerkje tot theater, een prachtig opgeknapte Damlaan en recent nog het nieuw geopende Damplein. Maar alle nieuwe bewoners van de toekomstige 550 nieuwe koop- en huurwoningen, de huidige bewoners, de winkeliers en de horecaondernemers van dit centrum, zullen het vanaf volgend jaar mogelijk zonder het geliefde theater moeten doen.

Het gebouw waarin Theater Camuz en Toneelgroep de Gezellen zich bevinden is eigendom van de gemeente. Het pand is goed onderhouden en, zoals eerder genoemd, pas 8 jaar geleden verbouwd en nieuwbouw voor gerealiseerd. Indien de gemeente besluit Theater Camuz te sluiten, om de bezuiniging van €177.000 op de theatersubsidie te realiseren, ontvangt zij als verhuurder echter €90.000 minder aan huur per jaar. Bezoekers, Gezellen en evenementen De duizenden bezoekers die het sfeervolle theater jaarlijks bezoeken zullen het opsnuiven van cultuur elders moeten doen en Toneelgroep de Gezellen zal een ander podium moeten vinden om haar voorstellingen te spelen voor al haar donateurs.

Maar ook verliezen de organisaties zoals het Huygensfestival, Theaterfestival Leidschendam-Voorburg, Dans aan de Vliet. Woej, de bibliotheek, het Cultuurmenu en anderen deze locatie. Manifestatie Wij, sympathisanten van behoud Theater Camuz en de ondernemersvereniging Leidschendam Centrum, zeggen NEE tegen de mogelijke sluiting van de locatie aan de Damlaan in Leidschendam. Om het college duidelijk te maken dat zij, in hun overleg na het zomerreces, het theater aan de Damlaan NIET moeten sluiten en moeten zoeken naar een oplossing, organiseren wij een manifestatie op 11 augustus 2012 om 14:00 uur. Dit zal plaats vinden op het Damplein in Leidschendam waar wij de petitie zullen overhandigen aan de burgemeester of wethouder(s). Dus... teken de petitie!

Dit kan online www.nee.nl of d.m.v. het plaatsen van uw handtekening op een van de lijsten die voor u klaarliggen in de deelnemende winkels in Winkelcentrum Damplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant