Ook Hofwijck wordt bezocht (foto: PR)
Ook Hofwijck wordt bezocht (foto: PR)

Tour langs diverse monumenten

Actueel 61 keer gelezen

VOORBURG - Op zaterdag 8 september gaan de deuren weer open bij ruim dertig monumenten in de gemeente tijdens de Open Monumentendag. Het thema van dit jaar luidt 'Groen van Toen' en gaat over groene monumenten.

Groene monumenten zijn er genoeg te vinden in de gemeente. Stompwijk, waar onder andere de molens en de gemalen bezocht kunnen worden, is zeker een bezoekje waard.
Buiten de geopende monumenten zijn er onder andere verschillende activiteiten voor de jeugd, rondleidingen door tuinen en parken en bieden monumenten een podium aan muziek-, dans- en toneelgezelschappen.

Pieter van den Kerkhoff, voorzitter van het organiserend comité Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg, is verheugd met de samenwerkingen die dit jaar hebben geleid tot boeiende en grotere activiteiten. “Dit is het derde jaar dat onze stichting de organisatie van de Open Monumentendag in de gemeente organiseert. We merken dat onze inspanningen om de handen ineen te slaan met andere partijen, zich uitbetalen. Dit jaar breiden we de samenwerking met Stichting Welzijn oud en jong (Woej) uit en werken we ook samen met onder andere het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), het Theaterfestival en de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg (AWLV)."

Speciaal voor senioren: de Monumentenbustour De busjes van Woej brengen senioren van monument naar monument. Van den Kerkhoff: “Tijdens deze tour langs vier monumenten die zo’n 2,5 uur duurt, kunnen de passagiers afhankelijk van het tijdstip, een rondleiding of toelichting bijwonen of van een dans-, theater- of muziekvoorstelling genieten. Er is een tour langs monumenten in Leidschendam (Dorpskerk, Begraafplaats Wilsveen, de Molendriegang en het Raadhuis) en een langs monumenten in voornamelijk Voorburg (Martinuskerk, Villa ’t Kruispunt, Huygensmuseum Hofwijck en Dorrepaal).”


De bussen voor de Monumentenbustour vertrekken om 10:30 en 14:00 uur bij Wijkcentrum Noord of de Groene Loper. De Monumentenbus brengt passagiers ook weer terug bij het opstappunt.
Reserveren hiervoor is verplicht en kan tot met 4 september op werkdagen tussen 09:00 en 11:00 uur via telefoonnummer 070 - 369 3929. Een kaartje kost €2,50.

Damcentrum: toen en nu Van den Kerkhoff wijst ook op een andere activiteit die extra aandacht verdient. “In samenwerking met de Ondernemersvereniging Leidschendam-Centrum (OVLC) is een prijsvraag georganiseerd. Het Damcentrum heeft historische waarde en afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Om oud en nieuw met elkaar te verbinden, zijn er binnenkort in winkeletalages rondom het Damcentrum historische foto’s geplaatst. Hier is een prijsvraag aan verbonden waarmee een interessant prijzenpakket in de wacht kan worden gesleept.”

Meer informatie over de opengestelde monumenten en de activiteiten is te vinden via www.omd-lv.nl. Rond 6 september ontvangen de inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk de programmakrant via Het Krantje, de Voorburgse Courant en De Leidschendammer.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant