COLUMN: Op vakantie met je huisdier

Columns 73 keer gelezen

De zomer is volop begonnen, het schooljaar nadert zijn eind. Tijd voor vakantie. Sommige huisdieren gaan mee op vakantie, sommige blijven thuis of gaan naar het pension. Tijd voor een paar tips waar u rekening mee kunt houden.

Door Aline Rodts

Voor de vakantiegangers is het goed te weten dat een dier een Europees paspoort bij zich moet hebben, waarin de gegevens van dier en eigenaar in staan, het chipnummer en de vaccinaties. Voor alle landen buiten Nederland is de chip en hondsdolheidvaccinatie verplicht. Sommige landen hebben nog extra eisen, vraag hierna bij uw dierenarts of raadpleeg de website www.licg.nl.

In een aantal zuidelijke landen komen bepaalde ziektes voor waar u uw dier tegen kunt beschermen: teken kunnen erhlichiose of babesiose overdragen. Dit zijn twee parasieten die zich in de rode bloedcellen kunnen nestelen. Teken kunnen ook de ziekte van lyme bij de hond veroorzaken. U kunt uw dier goed beschermen met tekendodende en tekenwerende middelen. Stekende vliegen en muggen kunnen hartworm overdragen of de ziekte leishmania. Hier bestaat een goede (teken) band tegen en kunnen middelen gegeven worden om de hartworm te bestrijden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je hond te vaccineren tegen leishmania en tegen de ziekte van lyme. Dit moet wel 10 weken voor vertrek gebeuren.

In de bosrijke gebieden van Europa maar ook van Nederland komen veel teken voor, maar ook de vosselintworm kan problemen geven. Momenteel is er een groot risico van vosselintwormen in Limburg. Het is raadzaam om uw dier te ontwormen als u in dit gebied bent geweest. De ontworming dient na 4 weken herhaald te worden.

Neemt u uw hond mee op vakantie? Dan is het altijd handig om voldoende voer mee te nemen, medicatie als het dier dit nodig heeft en een EHBO tas voor de hond of kat. Neem ook een recente foto van de hond mee, voor als hij ontsnapt en de weg kwijt raakt.

Blijft het dier thuis en komt de oppas? Maak een lijst met instructies zodat de oppas weet waar hij/ zij aan toe is. Laat uw telefoonnummer achter en het nummer van de dierenarts. Maak duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheid bij moeilijke beslissingen of bij ziekte. Bespreek dit eventueel met uw dierenarts.

Het belangrijkste is natuurlijk: geniet van de rust en van de vakantie.

DierenDokters Voorburg wenst u een fijne vakantie toe!

Prins Bernhardlaan 3 2274 HT Voorburg 070-387 2222 www.dierendokters.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant