Afbeelding

Column: LOKAAL

Columns 72 keer gelezen

Soms krijg ik van de redactie een tikje op de vingers. Of ik het lokale nieuws niet wil vergeten. Ze hebben gelijk. Krijg ook vaak verzoekjes van bewoners. Meestal vriendelijk, soms op bijtende toon. Voorbeeldje? Letterlijk: "Waarom schrijf je niet over zwarte Piet? Durf je dat niet, of zo?"

Ronald Lamping

Lokaal verzoekje. Twee bewoners van respectievelijk Rijnland- en Zaagmolenstraat willen, dat ik over de nieuwe bestrating van de stoep schrijf. Veel bewoners van Vlieterhove en Schoorwijck lopen moeilijk en niet zelden met een rollator. Als ze thuis komen voelen ze zich meer milkshake dan mens.

De nieuwe bestrating is dan ook stuitend slecht voor de doelgroep. Als onze bejaarde even wil wandelen, dan is dat een survivaltocht voor AOW-ers. Het schudt alle kanten op en het toch al broze kraakbeen krijgt het zwaar te verduren. Bij een van de bejaarden vond men de rechter binnenmeniscus achter de linker oorlel.

Daarbij raad ik eens aan te kijken naar de talud om van stoep de weg op te gaan. Voor de kwieke wandelaar, makkie. Voor de ouderen met rolstoel of rollator een hel. Te stijl en gevaarlijk. Zeker in de winter. Want angst is de slechtste raadgever en schreeuwt om ongelukken. NPO 1 kan er profijt van hebben met het programma: "Golden oldies, the road to Antoniushove!"

Lokaal nieuws. Panta Rhei dan maar. Die stichting is de beheerder van basisscholen in onze regio. Er zou wel eens lichtvaardig (...) kunnen zijn omgegaan met miljoentjes. In samenwerking met wat louche onderaannemers en bouwbedrijven. Niets is nog bewezen, maar u weet: "Waar rook is....!"

Invallen op kantoor, boekhouding en pc`s mee. Medewerkers mochten niet meer naar de wc. Stel, dat je de dubieuze cijfers doortrekt. Dan kan de Fiod ze gaan zoeken ter hoogte van de Doggersbank. Een mogelijke miljoenenfraude, waar het laatste woord nog niet over is gevallen. Ook niet voor onze lokale politiek, die angstvallig stil is. Voor mij nog een geinig rancuneus tintje.

Panta Rhei was ook mijn baas. Ooit ageerde ik publiekelijk tegen een volslagen nutteloze, peperdure meerdaagse cursus. Hopeloos gezwam en doelloos geleuter, dat alleen had bijgedragen aan het banksaldo van de geefster. Kreeg ik toch een nare brief, waarbij ik van plichtsverzuim werd beticht.

U voelt, dat heb ik meteen, in rechtstreekse confrontatie op kantoor, recht gezet. Beschuldiging van plichtsverzuim door iemand, die nu zelf moet vrezen voor ernstige justitiële gevolgen. Panta Rhei betekent zoiets als "alles stroomt"! Begrijp ik. Alles stroomt in de portemonnee van de huichelaars.

En zwarte Piet dan? Die komt! Ook lokaal nieuws! Wat kan ik daar nou nog aan toevoegen? Verwijzingen naar slavernij vind ik historische idioterie! Als we de geschiedenis erbij halen mogen we ook niet op vakantie de kas spekken van Spanje (heeft ons ooit bezet), Frankrijk (idem) en Duitsland (idem). Daarbij geen Elfstedentocht meer, want de Friezen hebben Bonifatius om zeep geholpen in Dokkum, waar je toch echt niet dood gevonden wilt worden.

Alle begrip voor donkere mensen, die het zat zijn om in tram, bus en op straat nageroepen te worden met: "Kijk uit, daar is zwarte Piet!" Toch geen reden om zwarte Piet te verbannen. Los het ludiek op, zoals Gouda. Dus Deventerkoek Piet, Limburgse Vlaai Piet, Zeeuwse babbelaar Piet en de Gelderse rookworst Piet. En bij ons in L`dam-V`burg? Met een knipoog naar de stoep in de Rijnlandstraat zou ik zeggen: "Denk aan die heerlijke koek met spijs en krenten!" Ik ben er gek op! Naam?

De Voorburgse klinker Piet!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant