Burgemeester Hans van der Sluijs spreekt de aanwezigen in park Sijtwende toe (foto: Inge Koot)
Burgemeester Hans van der Sluijs spreekt de aanwezigen in park Sijtwende toe (foto: Inge Koot)

Een verhaal achter iedere naam

Actueel 232 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het lijkt elk jaar drukker te worden bij de dodenherdenking in het Park Sijtwende. Jong en oud komt samen om de burger- en militaire slachtoffers uit Leidschendam-Voorburg te herdenken.

Burgemeester Hans van der Sluijs verwijst tijdens zijn toespraak naar de namen van de slachtoffers op het monument in Park Sijtwende. "Achter iedere naam schuilt een verhaal. Soms kennen wij nog een deel van dat verhaal maar in een aantal gevallen ook niet. Zeventig jaar na de bevrijding is juist het verhaal achter die namen belangrijk om hen te herdenken, want van de mensen, die hen nog gekend hebben, zijn inmiddels de meesten ook overleden."

De dodenherdenking in Leidschendam-Voorburg ging 's middags van start in park Leeuwenbergh waar de gevallen militairen van de 13e batterij luchtdoelartillerie werden herdacht, die op 10 mei 1940 omkwamen bij een Duits bombardement op hun stelling. "Volgend weekeinde zal het 75 jaar geleden zijn dat de Tweede Wereldoorlog begon en het gooien van bommen op de luchtdoelafweeropstelling in onze gemeente, behoorde tot de eerste gevechtshandelingen op Nederlands grondgebied." Als bijzonder eerbetoon was bij deze 75e herdenking het Regiments Vaandel' van de 13e Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg aanwezig, de Vaandelwacht, de Paradecommandant en een eenheid van de 13e Batterij LuA. De koraalmuziek werd verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Voor deze bijzondere herdenking trad de burgemeester op als Parade-inspecteur. Na de ceremoniële eregroet door de burgemeester aan het Vaandel hield de burgemeester zijn toespraak.

De tweede herdenking was aan het begin van de avond bij het monument De Naald aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg. Scoutinggroep Rijswijkse Meeuwen-Watergeuzen betrokken daar de erewacht, waarna de kranslegging door de burgemeester en leden van het college namens het gemeentebestuur plaatsvond. Even later startte de herdenkingsdienst in de Opstandingskerk aan de Rembrandtlaan. Het thema van de dienst was: 'Laat je gezicht zien'. In een lange stoet met voorop lopend de leden van de scouting Rijswijkse Meeuwen Watergeuzen wandelden de aanwezigen vervolgens naar het monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende. De koraalmuziek bij het monument werd verzorgd door Forum Hadriani.

Om 20.00 uur werd daar het startsignaal 'geef acht' gegeven en taptoe, gevolgd door twee minuten stilte en het spelen van het Wilhelmus. Kransen en bloemstukken werden gelegd door burgemeester Van der Sluijs namens het gemeentebestuur. Na de kranslegging vertelde Van der Sluis de aanwezigen over het bijzondere boek dat eind van de week door de Historische Verenging Voorburg wordt uitgegeven. Dit boek vertelt het verhaal achter een aantal van de namen vermeld op het monument in park Sijtwende. "Deze inwoners van Leidschendam en Voorburg die in de oorlog door de oorlogsomstandigheden zijn omgekomen krijgen voor ons weer een gezicht en komen tot leven. Dit is een belangrijk historisch document en is tevens een eerbetoon aan deze slachtoffers, wat ook hun lot is geweest. Het maakt dat herdenken over meer dan feiten en cijfers gaat, en over mensen, die ooit tussen ons in woonden. Bovendien geeft het een passende invulling aan een bekend Joods spreekwoord dat zegt, dat je pas echt dood bent als niemand meer aan je denkt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant