Afbeelding
DE GROENE STAD

Waterspoorpark wordt waterrijk natuurgebied voor mens en dier

Algemeen 882 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Om de waterberging, waterkwaliteit en de waterverbindingen in Leidschendam-Voorburg te verbeteren, hebben de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland een waterrijk park aangelegd langs de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam.

Daarnaast is in de kop van het huidige park 't Loo, dat daar haaks op staat eveneens extra wateroppervlak gerealiseerd en het park omgevormd. In dit zogenaamde Waterspoorpark kan men wandelen, spelen en van de natuur genieten. De aanleg is begonnen in maart 2016. Van een deel van het park wordt inmiddels gebruik gemaakt. Naar verwachting is het Waterspoorpark voor eind augustus helemaal klaar.

De aanleg van het Waterspoorpark komt tot stand door een samenwerking tussen de gemeente Leidschendam-Voorburg en het Hoogheemraadschap van Delfland. Harry van den Broek is er namens het Hoogheemraadschap bij betrokken. "Tien jaar geleden is er een waterplan gemaakt omdat er een tekort was aan waterberging," vertelt Harry. "Het was best lastig om extra wateropvang plekken te vinden. Omdat deze strook langs de spoorbaan rommelig was hebben wij samen met de gemeente besloten hier de waterbergingen te realiseren." De strook loopt vanaf park 't Loo bij de Nicolaas Beetslaan tot aan de Sijtwendetunnel. "De plannen voor het Waterspoorpark zijn door de gemeente en het Hoogheemraadschap gemaakt, in overleg met de omwonenden. De gemeente zorgt voor de uitvoering en de kosten delen we." Het park sluit aan op het 2 km lange Waterspoorpark Zijdepolder dat de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland in 2013 heeft aangelegd.

Naast meer ruimte voor water zijn er ook wandelroutes, bruggen, plaatsen om te zitten, een hondeneilandje, een voetbalkooi en een uitkijkheuvel aangelegd. Alleen de uitkijkheuvel moet nog verder worden afgewerkt met een wandelpad en een informatiepunt, Dit zal de komende maanden afgerond worden. De rest van de groenzone langs de spoorstrook (Nicolaas Beetslaan) is klaar. Hier kan men wandelen, de hond uitlaten en voetballen in de voetbalkooi. Met de realisatie van het Waterspoorpark ontstaan er nieuwe natuurwaarden met broedeilandjes en waterplanten.

De uitkijkheuvel is volgens Harry een van de succesfactoren van dit plan. "Hier is alle afgegraven grond op terechtgekomen. Anders had de grond afgevoerd moeten worden en dan was het ontoelaatbaar duur geworden." De inrichting van het park is tot stand gekomen in overleg met de omwonenden.

De vijvers zijn voorzien van natuurvriendelijke oevers met waterplanten en riet. Hierdoor ontstaat er onder en boven water meer ruimte voor beestjes wat weer goed is voor het leefklimaat voor de vogels. Daar is stadsvogeldeskundige Martin van de Reep erg blij mee. Hij zet zich als vrijwilliger in voor de bescherming van in het wild levende vogels en hun leefgebieden. "Het gaat slecht met de huismussen in deze omgeving. Huismussen zitten vaak in volle heggen. Daar voelen zij zich veilig en deze leefplek dient ook als voedselvoorziening voor de mussen. De heggen in de groenstrook, waar een grote mussenkolonie leeft, zijn daarom netjes ingepast in de plannen. Als ik in een vroeg stadium betrokken wordt bij een project dan kan er nog van alles aangepast worden. Vaak zijn er eenvoudige maatregelen te nemen om te voorkomen dat vogels in de knel komen."

Een goed voorbeeld daarvan zijn de heggen aan de Nicolaas Beetslaan. "Als je die heggen weghaalt en er niets ter vervanging voor in de plaats stelt dan verdwijnen die huismussen." Martin heeft ervoor gezorgd dat er nestkastjes opgehangen zijn aan het hoogspanningsstation in de buurt waar de vogels hun nestjes in kunnen bouwen. De verwilderde oevers zijn ook goed voor de mussen.

Door de aanleg van het Waterspoorpark en het aanpassen van het park 't Loo komt er 2,5 hectare aan wateroppervlak bij. Een prachtig natuurgebied waar inwoners kunnen recreëren en vogels prima kunnen overleven. "Wij mogen hier als Hoogheemraadschap en gemeente best trots op zijn", vindt Harry van den Broek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant