Afbeelding

Past een duurzame warmtepomp of cv-ketel in jouw huis?

Algemeen 3.928 keer gelezen

Hoewel de weersverwachting voor de komende dagen aangeeft dat het wat warmer wordt, kan het nog steeds koud aanvoelen in huis. Zonder goede verwarming en isolatie ben je een ijskonijn in eigen huis, maar tegelijkertijd wil je ook duurzaam zijn én besparen op de energierekening. Wordt het tijd om over te stappen op een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? En wat past eigenlijk het beste in jouw huis?

Een cv-ketel is een flinke investering en gaat een jaar of vijftien mee. Dat maakt het niet makkelijker om een goede keuze te maken. Omdat de gaskraan in Nederland in de nabije toekomst wordt dichtgedraaid, moet iedereen over op een ander systeem om hun huis te verwarmen. Warmtepompen zijn de duurzaamste optie. Helaas is dit niet voor iedereen ideaal vanwege de hoge eisen voor isolatie en de stevige investeringskosten.

Drie pompen
Een warmtepomp kan je vergelijken met een omgekeerde koelkast: het verplaatst warmte van buiten naar binnen. Deze warmte kan uit de bodem worden gehaald of uit de lucht. Het is een zeer duurzame oplossing die voor warm water zorgt en het huis verwarmt in de winter en koelt in de zomer. In plaats van gas wordt elektriciteit gebruikt, het liefst opgewekt met zonnepanelen op het dak.

Daarnaast is er een derde type waterpomp: de hybride. Dit wordt als een tussenstap gezien naar een toekomst zonder gas. Hier wordt een cv-ketel die op gas werkt, gecombineerd met een (kleine) elektrische warmtepomp. De cv-ketel zorgt voor warm water en de warmtepomp verwarmt het huis. Als dat niet lukt, springt de cv-ketel gewoon bij. Zo kan je rond de 75% besparen op je gasverbruik. Het grootste voordeel van dit systeem; je hoeft geen nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Wil je al wel een stapje duurzamer zijn? Win advies in bij een professional en bekijk verschillende Remeha Avanta ketels.

Nieuwbouwwoning
Voor nieuwbouwwoningen - zeker bij het bouwen van een gehele nieuwe wijk - zijn zelfstandig werkende warmtepompsystemen een slimme keuze. De duurzaamste optie is de bodemwaterpomp. Dit kan echter niet overal, omdat de grond geschikt moet zijn en de boor- en graafwerkzaamheden veel ruimte innemen.

Bestaande woning
Een warmtepomp kan ook een goede keuze zijn voor een oudere woning. Het bouwjaar geeft een goede indicatie voor de isolatie. Woningen gebouwd na 2005 zijn goed geïsoleerd, kies hier voor een luchtwarmtepomp. Is het bouwjaar na 1992, dan is de woning redelijk geïsoleerd en is een hybride warmtepomp de beste optie. Als je huis ouder is, heb je pech: meestal zijn deze slecht geïsoleerd en is na-isolatie nodig. Woon je juist in een flat, dan is het slimmer om dat gezamenlijk aan te pakken met een collectieve warmtepomp. Deze pomp distribueert de warmte door het gehele gebouw. Of denk groter: sluit je hybride warmtepomp aan op blok- of stadsverwarming.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant