Sjaak Polak tijdens de training afgelopen maandagavond (foto: AW).
Sjaak Polak tijdens de training afgelopen maandagavond (foto: AW).

Sjaak Polak en ADO Den Haag Vrouwen bouwen aan toekomst

Sport 947 keer gelezen

Leidschendam/Den Haag - De stem van de nieuwe hoofdtrainer Sjaak Polak (43; Leidschendam) was voor de spelersgroep van eredivisionist ADO Den Haag Vrouwen goed hoorbaar in het lege Cars Jeans Stadion, waar elke doordeweekse dag getraind wordt. Polak is terug bij de club waar hij zijn volledige jeugdopleiding doorliep. "Het voelt als thuiskomen."

Polak oogt ontspannen, neemt de tijd voor uitleg en leidt de training scherp en gretig. In zijn spelersgroep begint Maartje Looijen (20; Leidschenveen) al weer aan haar 6e seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen. Proefspeler Paola van der Veen (25; Leidschendam) hoopt deze seizoenvoorbereiding een contract aangeboden te krijgen. Van der Veen studeerde en voetbalde 4 jaar in de Verenigde Staten en speelde daarvoor 3 seizoenen voor ADO Den Haag Vrouwen in de eredivisie.

Serieus
Menige regiovoetbalvolger fronste dit voorjaar zijn wenkbrauwen toen bekend werd dat Sjaak Polak trainer zou worden van ADO Den Haag Vrouwen. Polak was toch die rebelse profvoetballer die destijds voor de televisiecamera's markante uitspraken deed na afloop van wedstrijden? En verscheen hij de laatste jaren als mannenvoetbaltrainer niet regelmatig in de sportkolommen van regionale kranten? En stond hij niet met opzienbarende verhalen uit de mannenvoetbalwereld op het toneel met FC De Rebellen en nam hij niet deel aan demonstratiewedstrijden met die zelfde club? Het antwoord is ja. Maar hij neemt het vrouwenvoetbal uiterst serieus.

"Ik vergelijk het vrouwen- en mannenvoetbal ook niet met elkaar. Het voetbal volg ik al sinds ik het spelletje zelf speel. Voor mij is het gewoon altijd 11 tegen 11 gebleven. Ik ben een liefhebber." Polak belandde via SVV Scheveningen in het betaalde voetbal en speelde achtereenvolgens voor Excelsior, FC Twente, ADO Den Haag, Sparta Rotterdam, BV Veendam en RBC Roosendaal. Tussendoor zegde hij op het laatste moment een contractaanbod bij Maccabi Tel Aviv af, omdat de club vroeg of hij staatsburger van Israël, het land van zijn vader, wilde worden. Hij sloot zijn actieve loopbaan bij SVV Scheveningen af en beleefde nog een kort avontuur bij de Texas Dutch Lions in de Verenigde Staten. Als prof voetbalde hij 388 duels, waarin hij 59 scoorde.

Thuis
In het amateurvoetbal was hij trainer van de inmiddels opgeheven derdeklasser RSV Hoekpolder (Rijswijk), reserve hoofdklasser Quick Boys 2 (Katwijk; óók assistent-trainer 1e elftal!) en eersteklasser SJC (Noordwijk), waar hij eind vorig seizoen vertrok. "Ik zei meteen 'ja' toen ADO Den Haag Vrouwen me benaderde. Toen ik voor het eerste gesprek naar het stadion kwam en mijn afbeelding op de liftschacht in de centrale hal zag, voelde ik me meteen thuis. We hebben eind vorig seizoen al een korte periode getraind en we zijn nu al weer zo'n anderhalve week met elkaar aan het werk. De eerste oefenwedstrijd afgelopen zaterdagmiddag op het veld van mijn oude amateurclub Scheveningen tegen Oud-Heverlee Leuven uit België was veelbelovend; 4-0."

"We wennen steeds beter aan elkaar", vervolgt Polak. "Ik wil van mijn jonge groep dat ze in meerdere speelstijlen, technisch functioneel, in hoog tempo en met veel lef en initiatief voetballen. Iedereen moet in beweging zijn. Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe de groep mentaal met teleurstellingen omgaat. Dat hoort ook bij het groepsproces en kan je sterker maken. Van je fouten leer je en die maak je een volgende keer met z'n allen niet meer. Misschien zie ik dat woensdag in Brussel tegen Anderlecht, in de Women Champions League binnenkort tegenstander van het Griekse PAOK Saloniki, in een oefenduel al gebeuren. Dan weten we waar we staan."

Eer
Conditioneel zit het al heel goed bij ADO Den Haag Vrouwen. Polak: "In de zomerstop heeft iedereen een schema mee naar huis gekregen om zelf te trainen. Mijn ploeg moet voor anderhalve wedstrijd in een wedstrijd kunnen leggen. Daar werken we in voetbaltechnische spelvormen flink aan. Als ik zie hoeveel commitment mijn ploeg aan de dag legt kan ik uiteraard niet achterblijven. Ik vind het een enorme eer om met deze spelersgroep bij de club van mijn jeugd fulltime te mogen werken. Ik woon 8 minuten rijden bij het stadion vandaan."

Best of the rest
Over het vrouwenvoetbal in het algemeen en over de eredivisie in het bijzonder heeft Polak nog wel wat te melden. "De eredivisie moet zo snel mogelijk een volwaardige competitie worden. Natuurlijk gaat kwaliteit boven kwantiteit, maar je kunt mij niet wijs maken dat er in iedere grotere stad in Nederland niet 20 kwalitatief goede speelsters te vinden zijn om een spelersgroep mee te vormen. Als er een trainersoverleg vrouwen eredivisie komt zal ik daar zeker mijn zegje over gaan doen."

ADO Den Haag Vrouwen had de laatste jaren het predicaat 'best of the rest'. Door beter KNVB-beleid worden krachtmetingen gelijkwaardiger volgens Polak. "Het heeft allemaal met geld te maken. Ajax, FC Twente en PSV kunnen met hun budgetten de talenten bij de overige clubs weghalen zonder daarvoor te betalen."

"Transfervergoedingen stellen ook de kleinere clubs in staat om spelers te halen of om weer nieuwe talenten op te leiden. We kunnen niet wachten op de talenten tot ze groot zijn bij hun eigen amateurclub. Door de EK- en WK-prestaties van de Oranje Leeuwinnen is het vrouwen- en meidenvoetbal populairder dan ooit. Een eerlijkere verdeling van de talenten levert een betere competitie, mooiere wedstrijden en meer ambiance in de stadions op. Een multinational als, ik noem maar wat, Fugro zou ons ook heel goed kunnen helpen. Dan kunnen wij ook meer doen."

Talent
Rechtsbuiten Maartje Looijen (20; ex-RKAVV JO15-1) is zo'n voorbeeld van talent. Ze vierde haar competitiedebuut destijds op vrijdagavond 27 februari 2015 als invaller tegen PEC Zwolle in het IJsseldelta Stadion (1-9). Toen ADO Den Haag Vrouwen medio 2014 met een 2e elftal voor spelers onder 23 jaar (Jong ADO Den Haag Vrouwen) in de eerste klasse begon was Looijen daar al bij. Door een kampioenschap en een promotie via de nacompetitie speelt het talententeam al weer enkele jaren in de Topklasse; het hoogste amateurvoetbalniveau bij de vrouwen. Twee jaar geleden wierp een ernstige knieblessure Looijen terug in haar ontwikkeling. "Je kunt niet zomaar een jaar overslaan. Ik heb er keihard voor moeten werken om terug te komen. Aan het einde van dat seizoen speelde ik weer. Vorig seizoen heb ik weer voluit als basisspeler of invaller kunnen spelen. Ik ben niet bang voor persoonlijke duels."

"Mijn focus ligt op het bereiken van een basisplaats. Geselecteerd worden voor het nieuw opgerichte Jong Oranje? Dat zien we misschien daarna wel weer. Ik ben in ieder geval sterk teruggekomen en heb vorige en deze zomer competitie gevoetbald in het mulle zand op het strand en stevig doorgetraind om weer op dit niveau terug te komen. We gaan het zien."

Paola van der Veen
Tijdens Looijens officiële debuut viel Jessie van Leeuwen (nu RKAVV Vrouwen 1) destijds ook nog in en werd het centrale verdedigingsduo gevormd door de tweeling Paola en Yvette van der Veen. Yvette stopte twee jaar geleden met voetballen en is nu verpleegkundige. Paola kreeg in 2015 een scholarship bij de University of Utah in Salt Lake City. "Daar heb ik mijn studie PR & Communicatie en Media & Entertainment Management afgemaakt en gevoetbald in het universiteitsteam, dat in de zeer sterke PAC-12-Conference speelt. Begin 2019 ben ik naar Europa teruggekomen en heb nog even bij Boldklubben 1893 in Kopenhagen gevoetbald. Ik woon weer in Leidschendam, ben op zoek naar werk en wil voetballen bij ADO Den Haag. Aan andere opties denk ik niet."

Maartje Looijen in actie tegen Oud-Heverlee Leuven (foto: PR ADO Den Haag Vrouwen).
Paola van der Veen scoorde zaterdagmiddag tegen Oud-Heverlee Leuven (foto: PR ADO Den Haag Vrouwen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant