Arbeidscoach Tess speurt naar kansen voor statushouders (foto: pr).
Arbeidscoach Tess speurt naar kansen voor statushouders (foto: pr).

Arbeidscoach Tess zet zich in voor statushouders

Actueel 481 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Tess van der Zee was eerder dit jaar vrijwilliger op Lesbos, het Griekse eiland waar heel veel vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden vast zitten. Dat raakte haar. "Ik kwam terug en besefte dat ik meer wilde doen. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik bij de functie als arbeidscoach van VluchtelingenWerk. Vanuit mijn reguliere werk heb ik redelijk wat sollicitatiegesprekken afgenomen. Met die ervaring hoop ik iets te kunnen betekenen."

Tess van der Zee is actief binnen het VIP-traject (Vluchtelingen Investeren in Participeren) dat VluchtelingenWerk ook in Leidschendam-Voorburg uitvoert. In VIP begeleiden we statushouders richting een stageplek of baan. Tijdens het traject leren de statushouders in groepslessen van alles over de Nederlandse arbeidsmarkt, over hoe solliciteren hier gaat en hoe een cv er uit moet zien. Alle deelnemers worden daarnaast gekoppeld aan een arbeidscoach die helpt bij de verdere persoonlijke begeleiding. VluchtelingenWerk Leidschendam-Voorburg is op zoek naar meer vrijwilligers die zich een paar uurtjes per week als arbeidscoach voor onze cliënten willen inzetten.

Belangrijkste in de begeleiding, vindt Tess van der Zee, is om het simpel en praktisch te houden. 'Waar liggen de interesses van de coachee en hoe kunnen we zorgen dat ze op dat vlak ervaring op hun CV krijgen? Ik kijk graag eerst naar de mogelijkheden in hun vakgebied vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij onbetaald werk is het opeens veel minder erg als iemand minder goed Nederlands spreekt', aldus Tess.

Via vrijwilligerswerk kunnen, zo is de ervaring van Tess, nieuwkomers ervaring opdoen, een nieuw netwerk opbouwen en aan hun taal werken. Dat is nodig, op weg naar het einddoel: de betaalde baan. 'Wat ik echt leuk vond om te zien, was dat een van mijn coachees door een week vrijwilligerswerk bij een kinderkamp in de zomer grote stappen maakte. Ze had zoveel nieuwe mensen ontmoet waar ze Nederlands mee kon oefenen. Haar sociale netwerk werd opeens zoveel groter. Dat kan werk voor iemand doen. Dat maakt dit vrijwilligerswerk voor mij zo leuk.'

Naast arbeidscoaches zoekt VluchtelingenWerk Leidschendam-Voorburg ook vrijwilligers die aan de slag willen als maatschappelijk begeleider. In die functie heet je nieuwkomers in de gemeente welkom en helpt hen op weg. Maatschappelijke begeleiders geven in wekelijkse, persoonlijke contacten onder meer voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving. Ze coachen bij de integratie en bieden daarnaast praktische ondersteuning bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg. Kijk op www.vluchtelingenwerk.nl hoe jij kunt helpen.

Powered by Froala Editor

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant