Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

KLOJO`S

  •   keer gelezen   Column

Krijg er langzamerhand gigantisch de pest in. Zelfs met die mooie warme dagen. Leven lacht ons zonnig toe. Toch erger ik me groen en geel.

Tot vier (!) maal toe ontvang ik mails over mijn bankpassen. Heb mijn (spaar)geld op de bank en bankier eigentijds via internet. Daarbij koesteren wij op alle wereldreizen onze all time boezemvriend, de creditcard.

Met zo`n visacreditcard lijkt de vakantie niets te kosten. Lijkt. Als je de vakantie bijna vergeten bent, blijkt ergens in Hanoi of Osaka een ambtenaar wakker te schrikken. Een week later krijg je de rekening van je uitgaven aan de andere kant van de aardkloot.

Handig zo`n kaart. Geen gesodemieter bij slecht uitleesbare geldautomaten. In Afrika wilde de lokale reïncarnatie van Al Capone (“Friend, can I help you?”) ons bijstaan. Of ik de bankpas even wilde geven.

Als fan van 'Opsporing Verzocht' en 'Opgelicht', rinkelden alle alarmbellen en liet ik onze weldoener geërgerd achter. Zie er niet snugger uit, maar bén het wel.

Terug naar woede. Drie keer ontving ik mails, waarin stond dat mijn pas gehackt was of besmet met corona (…). Ik diende een nieuwe pas aan te vragen. Daarna een mail, dat mijn Visacard was verlopen. Of ik maar even op de bijgevoegde links van respectievelijk ING en Visacard wilde drukken.

Verzeker u, dat ik dan binnen drie seconden al mijn spaargeld kwijt was geweest. Ten eerste bleek de verrassend eng origineel gelijkende mail van ING niet van ING af te komen. Kon ik verifiëren. Daarbij bleek mijn Visacard nog langer dan een jaar geldig. Bleek uit de gegevens óp mijn card.

Ben daar zo furieus over. Nietsnutten met een zwaar criminele inslag flansen een programma in elkaar, dat enorme gevolgen heeft. Weg spaarcenten, weg cadeau voor kleinkinderen, weg vakantie en niet zelden weg onbezorgd pensioen.

En dat alleen, omdat ergens in de krochten van onze aardkloot crimineel tuig rondstruint, dat met een minimale inspanning het maximale wil bereiken. Om letterlijk slapende rijk te worden. Irritante klojo`s.

Zo zijn er mondiaal honderdduizenden mensen, die hun hele leven trouw spaarcentjes opzij hebben gelegd om nuttig, dan wel “warm” te besteden. Voor rijles van kleinzoon, voor bijdrage aan het in te richten huis van zoon of dochter. Gaat dan niet meer, omdat een luie, asociale zak te beroerd is om zelf te gaan werken en daarom als een plakkende bloedzuiger jouw rekening leegzuigt.

Kan er écht niet tegen. Je moet tegenwoordig zo vreselijk goed opletten. Eén keer de verkeerde link aantikken en je kunt enorm de klos zijn. Kan iedereen overkomen. Mij ook! Zeker de wat ouderen, die minder gehaaid zijn met de computer en het betaalverkeer, daarop.

Weinig aan te doen. Mijn laptop is up-to-date met goede antivirus. Zo`n nare mail dringt echter via ingewikkelde constructies tóch onze computers binnen. Hopeloos gevecht. In mailbox dus vier (!) van die onheilsberichten. Ik meld het u. Waarom? Omdat ik het haat!!! Wat?

Als misdaad loont.

Meer berichten