Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

TITELS

  •   keer gelezen   Column

We leven in snelle veranderende tijden. Digitaal is het sleutelwoord. Bekijk geamuseerd oude foto`s. Mannen, allen met gleufhoed en vrouwen gekleed in niet bepaald een H&M-pje. Grauw, sober.

Baanbrekend, eigentijds, vooruitstrevend. Synoniemen, die staan voor nu. Bijna 71 jaar, maar kan nog met gemak mee. Op oude foto`s lijken zowel mannen als vrouwen van nauwelijks vijftig belegen, gesloopt en bejaard. Zwaar leven is hen letterlijk aan te zien.

Terug naar nu. Lees een artikel over Eloise. Wie? Eloise, Oranje nichtje van Alex. Zij doet modern. Heeft een Instagram account. Toont ons delen van haar leven. Lekker doen, meid. Vrijheid, blijheid. Ze zegt, ontwapenend: “Ik ben uiteindelijk een gewoon meisje met een titel”.

Begrip ‘titel’ botst bij mij. Het geavanceerde, digitale mondiale versus het orthodoxe koketteren met nietszeggende titels. Kan dat meisje natuurlijk niets aan doen. Haar kun je niets kwalijk nemen. Neemt niet weg dat ik titels lachwekkend vind. Druk ik me nog mild uit.

Titels zijn vergane glorie. Gravin, jonkheer en barones , oud geld. Titels die anno nu nergens op slaan. Begrippen uit de oude doos. Een aangetrouwd burgermeisje aanspreken met prinses. Daar gaan je tanden van loszitten. Hoe dan ook, ik krijg het nimmer over mijn lippen.

Er loopt ook zo`n huisjesmelker rond. Vastgoedbaron Bernhard. Parool zocht uit, dat er weinig klopte bij dat ventje. Zal hem in de naam zitten, want opa deed alles waar u en ik voor in de bak zouden draaien. Zo`n opa en kleinzoon moeten we aanspreken met prins, terwijl ze liegen van die prins geen kwaad te weten! Even ergerlijk als bezopen.

De adel is een sociaal of juridisch afgebakende groep mensen (edelen) die van oorsprong een bevoorrechte positie innam. Zo staat dat in de boeken. Achterhaald en lichtjaren verwijderd van het heden. Titels zijn nietszeggende etiketten. Loze begrippen onder natte schimmel en lagen stof. Passé en krampachtig omarmd door deerniswekkende, naar erkenning hunkerende, elite.

Ben verre van de jubelende Oranjefan. Gedateerd sprookje. Maar neem de afgrijselijke presidentsverkiezingen in Amerika. Zo`n wanstaltig drama willen we toch ook niet. Het mag wel allemaal wat moderner. En dan beginnen we met het afschaffen van nietszeggende, totaal overbodige titels.

De drie dochters van A&M horen we aan te spreken met ‘Koninklijke Hoogheid’. Laten we eerlijk zijn, je bent toch niet gek? Nooit van m`n leven. Zo`n meisje van pakweg 14 jaar aanspreken met ‘Koninklijke Hoogheid’. Kom op zèg, 2020! Ik heb er geen enkel talent voor.

Dan de vier vrouwtjes, die trouwden met vier zoons van Pieter. Zal niet gebeuren, maar protocollair spreek je ze aan met ‘Hare Hoogheid Prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhove’. Gebroeders Grimm zouden er moeiteloos een eng sprookje over kunnen schrijven: “Niemand weet, niemand weet, dat ik nu helaas zo heet!”

Titels, anno 2020. Overbodige gedateerde nonsens. Sprookjes uit het verleden. Met knikkende knieën “Majesteit” brabbelen. Ik kan het werkelijk niet. Jonkheer, graaf, baron of prins?

Het mag geen naam hebben!

Meer berichten