Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

COLUMN

ENGERD ALERT

  •   keer gelezen   Column

Waarover deze week? De totaal gedesoriënteerde staatsgevaarlijke malloot Baudet? De karakterloze ambtenaren van Belastingdienst, Sociale Zaken en betrokken politici, die allen even laf als achterbaks reageren? Die infantiele drukte afgelopen vrijdag?

Nee, ik schrijf over onbeschoft en gewetenloos tuig. Gajes dat ook rondom ons, bejaarden afzet, opzadelt met een trauma en vooral een dramatisch verlies van vertrouwen in medemensen. Vind ze het doodschoppen niet waard. Al zou ik het soms willen. Het ergert me bovenmatig. Dreig zelfs door mijn remmen van fatsoen te trappen. Woede en wraakgevoel maskeren mijn beschaving.

Goedgelovige, argeloze ouderen van in de tachtig of reeds in de negentig, op misselijkmakende wijze van trouw gespaarde centjes en juwelen met emotionele waarde beroven. Kan er niet tegen. Dan verdampt mijn beheersing als een bolletje ijs bij 35 graden. Zijn oudere slachtoffers dan dom? Natuurlijk niet! Is geen sprake van. Ook al zijn ouderen nog zo door hun naasten gewaarschuwd voor criminelen, het stelen gaat zo doortrapt, zo schofterig, dat het meteen al een ongelijke strijd is.

Terwijl ik typ voel ik de woede (niet gelogen) alweer opkomen. Ik lees, dat er voor miljoenen buit gemaakt wordt door ellendelingen, die te belazerd zijn om normaal voor hun geld te werken. Het zijn de parasieten van onze maatschappij. Onkruid dat ik persoonlijk zou willen uitroeien.

Bejaarden zijn vaak niet meer in staat een juiste inschatting te maken van wat hen zou kúnnen overkomen. Ze zijn te goeder trouw, waarbij hun aimabele sociale instelling niet snel gehaaid opereren herkent en erkent. Daar maakt het gewetenloze uitschot onbeschaamd gebruik van. Zonder minimale vorm van compassie.

Deze misselijkmakende delicten worden steeds vaker gepleegd door jonge vrouwen. Het zijn juist deze achterbakse engerds, die snel het vertrouwen weten te winnen van hun slachtoffer. De senioren verwachten bij mogelijke criminele activiteiten, geen vriendelijk lachende vrouw die ook nog eens taart of een bloemetje komt overhandigen.

Dat slinkse, dat smerige, irriteert me excessief. Wat zit er in hun brein? Azijn, zoutzuur? Is hun geweten opgelost, hebben ze geen enkele vorm van mededogen in hun getroebleerde geest? Zijn ze tot op het bot zo slecht, dat ze totaal onbewogen hun buit te gelde maken zonder zich te bekommeren over de mentale nasleep van hun ontdane slachtoffers?

Kreeg afgelopen week een kaart van onze eigen Klaas. Burgemeester alhier. U, ook? Of we willen meedenken met onze gemeente. Prima. Weet dat mijn wens utopie is. Maar schrijf het toch. Toon, wanneer er beelden beschikbaar zijn, de koppen van die griezels op publieke plaatsen. Op matrixborden, in winkelcentra. Ó-ver-al! Zeg, een ‘Engerd Alert’.

Niks privacy, niks van "dat mag niet”. Sodemieter op. Aan de ouderwetse schandpaal dat schorem. Toon ze in bejaardencentra, in winkels. Het is gewetenloos geteisem. Hun privacy interesseert me geen ene moer. Nederland moet een hel voor hen worden, waar ze zich bedreigd en gezien voelen. Mentaal moeten we ze knakken. Opjagen. Lijfstraffen mogen niet meer. Terecht? Nee!

Jammer!

Meer berichten