Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

COLUMN

KIES WIJZER?

  •   keer gelezen   Column

De verkiezingen naderen. Kort dag. Ondanks corona gaat het door. Al dan niet per post. Verwijzend naar recente ijstijden, tetter ik als zo`n doorgedraaide ijsmeester: “It giet oan!”

Kieswijzer is naatje. Kom op partij uit, waar ik van gruwel. Zit er dus ergens kortsluiting tussen mijn opvattingen en kieswijzer. Ontdek niet waar de vastgevroren wissel zit tussen dat onding en mij. Eigenlijk heb ik niet zoveel puf om mijn democratisch recht te verzilveren. Zag en hoorde de laatste weken zoveel gezwam en leugenachtige getuigenissen, dat ik een groeiende aversie ontwikkelde.

Zelfs dodelijke corona werd kwistig misbruikt om anderen kapot te maken. Walgelijk. Vuil spel, achterbaks. Zo`n blèrende Wilders, die zelf nooit enige verantwoordelijkheid nam. En maar inhakken op Rutte en de Jonge. Triviale bühneretoriek, waarbij argeloze kiezers blind achter de rattenvanger van de residentie aan sjokken.

Wopke Hoekstra. Regeert jarenlang met Rutte. Ze vergaderen samen, brainstormen samen, nemen besluiten samen en dragen de financiële verantwoordelijkheid samen. Maling voor Wopke. Die haalt keihard uit naar Rutte en zijn partij. Daar deugde weinig van. Misselijkmakende verkiezingsretoriek. Bovenal blijkt de Fries, ûbetrouber! Onbetrouwbaar, dus.

Wopke haalt ook onderwijsminister Slob rechts in. Zo werkte Wopke zich met ellebogen naar voren en wist als eerste te krijsen, dat scholen weer opengingen. Zo van, kijk mij eens een fijne boodschap brengen. Bah! In goed Fries, mislik. Om te kotsen.

Lilian Marijnissen en Lilianne Ploumen hebben het gewoon niet. Laat zich moeilijk definiëren. Geen power, geen charisma. Daar laat je het land niet aan over. Hoogstens een gehucht. Dan Jesse Klaver. Jesse profileerde zich aanvankelijk als de polderuitgave van James Dean. We herinneren ons hoe het met James afliep.

Je met opgestroopte mouwen presenteren als de grote verlosser oogt kolderiek. Hij is zo erg in zichzelf gaan geloven, dat Jesse zich een Klavertje vier waande. Wel weer Groen links. Kaag van D`66? Ach, gut. Vergeefs camoufleert ze haar geaffecteerde mondaine origine. Op popi sneakers. Tegennatuurlijk, dus sneaky. Nee, dan Thierry!

Bij hem zitten duidelijk wat verbindingen los. Zou de APK niet halen. Gevaarlijk ventje, want onberekenbaar. Onaangenaam individu, die zijn intelligentie overschat en het IQ van het volk onderschat. Racistisch en met het uur radicaler. Langzaamaan rijp voor behandeling bij een zielenknijper met geduld.

Rest van de partijen is opvulling. Marginale figuranten. Inbreng is pover en ze bedienen slechts een miniem deel van het volk. Maar goed, dat is democratie. Hun familie zal vast op hen stemmen, met mazzel zelfs de buren.

Terug naar de huidige houding van politici. Ze smijten met geld en poneren plots allemaal positieve plannen voor het volk. Doorzichtig, goedkoop. Of we zwaar debiel zijn. Alles gericht op het stemhokje. Daar spoelen ze zelfs hun principes en levensvisie voor door het afvoerputje. Het stinkt dan ook behoorlijk. De komende weken meer gelieg en bedrieg. Kiezers zouden maar één ding moeten doen.

Zorgen, dat die leugenaars het voor hun kiezen krijgen!

Meer berichten