Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door Ronald Lamping</p>

Door Ronald Lamping

column

WAL-GE-LIJK

  •   keer gelezen   Column

Uw zoon of dochter gaat op vakantie. Eist voorbereiding. Inclusief voorpret. Er wordt gespaard. Wellicht via bijbaantje. Dan aftellen. Loeren naar coronaberichten. Seinen staan op groen. Olé!! Week later is uw telg alweer terug. Per lijkkist. Waardoor? Ziekte, ongeluk? Allemaal even triest. Triest blijkt hier absoluut niet het goede woord. Dat moet zijn: “Wal-ge-lijk!”

Ben plaatsvervangend furieus. Zit vol gif. Stelletje doorgesnoven zatlappen, die zin hadden in heibel. U leest het goed. Tuig was uit op confrontaties. Iemand de tanden uit zijn bek slaan. Uit het niets. Met een groep. Inderdaad, lachen.

Ik treed buiten de oevers van het betamelijke. Ben er godsgruwelijk razend over. Zal je zoon maar zijn. Fijn naar Mallorca. Zwemmen, lol en lekker eten met een biertje. `s Avonds gezellig uitgaan en even wat bikken op de boulevard.

Minuten later lig je kansloos op de grond en word je snoeihard tegen je hoofd geschopt. Door losgeslagen geteisem, dat zo`n zin had in wat heibel. Je vecht voor je leven, haalt het niet. Thuis krijgen ze het vreselijkste bericht; uw zoon is overleden.

Thuisfront rest één prangende vraag. Ongeluk, hartstilstand of hersenbloeding uit het niets? Dan volgt het meest ontluisterende antwoord, dat iedereen verbijsterd: “Nee, zinloos geweld. Agressie en razernij van een stel op hol geslagen gestoorden!”

Terwijl het slachtoffer nog een leven voor zich had, gaan de haastig opgetrommelde advocaten voor een zo goed mogelijke uitgangspositie voor hun agressieve cliënten, die akelig laf snel vertrokken. Daar willen pa en ma wel wat centjes tegenaan gooien. Het vult me met een ongezonde haat tegen dit soort mensen.

Tuig wil absoluut niet terug naar Spanje. Daar is het gevangenisregime beduidend harder dan hier. Daarbij is ook de strafmaat niet hetzelfde. Wat ik hoop? Dat de schuldigen en zeker die kopschoppers 10 tot 15 jaren wegkwijnen in dat gezellige Spanje. 

Ik wil ze zien boeten. Niet alleen als voorbeeld voor eventuele straalbezopen opvolgers, maar ook om aan den lijfe te ondervinden wat diep leed precies inhoudt. Wat het betekent om langzaam kapot te gaan. Dat ze gaan beseffen, dat hun toekomst met zo`n bedenkelijk strafblad er belabberd uitziet. Niemand ze nog wil hebben en ze voor de rest van hun leven spijt zullen hebben van hun gewelddadige gedrag.

Niks in Nederland berechten. Walg van het idee, dat ze nu naar uitwegen speuren om hun verantwoordelijkheid te verzachten of nog erger, te ontlopen. Ouders, grootouders, gezinsleden zijn finaal kapot gemaakt. Hun kind, broer of kleinzoon is hen ontnomen door een groep idioten, die eens lekker zin had om derden pijn te doen.

Dát moeten daders daadwerkelijk voelen. Niks te jong, slechte jeugd of last van te veel jeugdpuistjes. Donderstraal lekker op! Geen medelijden. Niets! Ben helemaal klaar met “verzachtende omstandigheden”. Die softe sector heeft te lang geregeerd. Speuren naar achterliggende oorzaken. Lazer op! Vakantie vierende zoon is zomaar doodgeschopt. Door klootzakken, die zo graag naar Spanje wilden.

Prima, kom ze maar
gratis ophalen!

Meer berichten