Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

PLAGEN

Column 355 keer gelezen

In het Oude Testament werden Egyptenaren door tien plagen geteisterd. Geen verzinsel. Verschil van mening over het ontstaan van die plagen. Hand van God of gevolgen van klimaatverandering en vulkanische uitbarstingen? Geen idee.

Wat ik wel weet? Dat we anno 2021 opnieuw periodiek geconfronteerd worden met plagen. Daar bedoel ik niet direct die gillende keukenmeid Martien Meiland mee. Al lijkt hij een door Hilversumse goden gezonden plaag met de waarschuwing: “We zullen jullie eens leren…!”

In Exodus lezen we over een kikkerplaag. Werden mensen mee overladen. Ben zo vrij dit gelijk te stellen met de gigantische hoeveelheid naaktslakken in tuinen, bospaden en straten. Vieze slijmerige schepsels. Gladder dan een ochtendje ijzel op de rijbaan of Humberto Tan. Zou Tan ook een straf van hogerhand zijn?

Andere Egyptische plagen bleken, volgens Exodus 8:16-20, steekvliegen, muggen en luizen. Hinderlijk en dus hoogst irritant. Raar, maar laat ik nou meteen denken aan freule Sigrid Kaag. Zal haar niet direct een plaag noemen. Krijg wel jeuk op rare plaatsen. Geen bulten, maar wat in de porie zit verzuurt….! Nou ja, u weet wel.

Freule zorgt voor kriebels. Word heel onzeker als Sigrid praat. Haar stembanden zijn geasfalteerd met laagjes dedain, minachting en arrogantie. Iets als “Ik weet het, jij houdt je mond en ik laat wel weten wat goed voor je is!” Niet direct een fatale plaag, maar er vindt bij mij toch een eruptie plaats van brandend maagzuur. Zeg maar als die vulkaan ellende op La Palma, zo ongeveer.

Dat corona een plaag was, behoeft geen uitleg. Dat die Wappies met hun haperende geestesgesteldheid ondertussen een volksplaag zijn is evident. Aanvankelijk moest ik wel om zoveel dwaasheid en idioterie lachen. Het neemt echter kwalijke vormen aan. Neem Bryan Roy, voorheen voetballer.

Die nam een verkeerde afslag. Zijn Tom Tom bleek Dom Dom. Hij grossiert niet langer in voorzetten en goals. Bryan is sapperdeflappie een wappie met een ‘goed’ idee. We gaan Mark Rutte doodschieten. Puik plan, jochie! Lekker bezig.

Dan ga je denken. Heeft hij te veel ballen gekopt? Kan het niet zijn. Want, dan loop je kans op een hersenschudding. En laat Roy, die nou net niet hebben. Hij kreeg een taakstraf. Stoute Roy. Waarschijnlijk strafregels schrijven. Iets als, “Roy is verward in zijn brein, hij mag nooit meer zo stout zijn!” En dat dan 1000 keer.

Zo worden we steeds vaker getroffen door allerhande soorten plagen. De stemmetjes bij de reclame van snoepgigant Haribo zijn van de buitencategorie. Dat krijg je dus als je te veel Haribo troep snoept. 

En dan nu weer die gasprijs plaag.

Het staat niet in Exodus, maar het wordt wel een exodus. Een uittocht. Richting warme bed. 

Want, als ik alle alarmbellen mag geloven hangen bij u en mij binnenkort de ijspegels aan onze neuzen. Ellende allemaal. Durf eigenlijk niet meer zo scherp en kritisch te zijn. Bang voor een persoonlijke plaag. Wat me dus meteen te doen staat?

Gas terugnemen!

Uit de krant