Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
column

BIJGELOOF

Column 311 keer gelezen

Heb niets met het occulte. Beweer niet, dat het niet bestaat, maar voel er persoonlijk niets bij. Dat geheimzinnige, mystieke. Niks voor mij. Geen Boeddha met een BMI van 40,4 op mijn vensterbank. 

Kijk weinig televisie. Ben geleuter zat en mijd álle praatprogramma’s. Vette aversie. Kijk wel ‘De Keuringsdienst van Waarde’. Verhelderend en soms schokkend. Neem afgelopen week, edelstenen. Genoten. Edelstenen, die je kracht geven. Je steunen bij verdriet of natte loopneus. Edelstenen, die bijdragen aan, jawel, een positieve levensvisie. Ontluisterend en boeiend. 

Mijn beeld van dat duistere onverklaarbare werd weer eens bevestigd. Keuringsdienst ging op bezoek bij zo`n zweefsnuiter. Die gaf cursussen in het ‘beleven van stenen’. Dan krijg ik al een wegzakker, maar vooruit, ik gaf het een kans. Tot hij de deur opende.

Zie een prototype, dat 24-karaats voldoet aan de definitie, die ik opvoer bij wazige wereldvreemde knakkers. Die steengoeroe opent de deur natuurlijk op blote voeten, terwijl hij zijn haar in een staartje had gebonden. In zijn kledingkast zeker sandalen en van die gekleurde poncho`s met kwastjes.

Binnen zaten wat cursisten. Vrouwen uit de categorie worteltaart en haakwerk. Die zaten ademloos te luisteren naar de uitleg van hun stenenfluisteraar. Ze knikten er ook nog begeesterd bij. Hij naderde een steen, terwijl zijn hand begon te trillen. Daarna neuzelde hij op zoetsappige toon, dat de cursisten het ook mochten proberen. Ze reageerden verheugd en gretig.

Lig dan in een deuk. Zo worden er wekelijks kristallenmeditaties gehouden. Daar wordt kruidenthee geschonken en voordat de sessie voor die zweefvliegers begint, spuit de cursusleider of spirituele padvinder wat auraspray door het vertrek. Verzin ik dit? Nee, het is echt wekelijkse cursuskost.

Edelstenenhandel blijkt goudmijn. Genoeg labiele geesten, dus een aantrekkelijk verdienmodel. Niet alleen geestverruimend, maar zeker bankrekeningverruimend voor de sacrale gids. Steek een steen in je zak en kom tot rust. Slecht slapen? Hup, naar de bak met bergkristallen of hematieten. Hoofdpijn? Koop aquamarijn. Terug naar vorig leven? De Herkimer diamant! Last bij de stoelgang? Obstipatie? Merliniet amuletsteen en je spuit de pot weer sneller vol dan Max Verstappen gas geeft op het rechte stuk. 

Kan er niet serieus over schrijven. U hebt er wél baat bij? Mij best. Helende steenkrachten zijn echter nóóit wetenschappelijk bewezen. Bij testen bleken het placebo`s te zijn, die kracht suggereerden. Prima, als je belazerd wilt worden voor een hoop centen. Draag je steentje bij. Klinkt toepasselijk.

Zou best iets minder nuchter willen zijn. Knus op bezoek bij zo`n goeroe. Op de grond zitten in kleermakerszit, terwijl ik de weeïg geur van wierook opsnuif in mijn spirituele brein. Beetje wegzweven met lotus en lavendel. Blokkades opheffen. Lekker erotisch vibreren. Geestelijk dobberen op klanken van een hallucinerende panfluit uit het zuidelijk deel van de Andes. Gefloten door een blinde Inca van 112 jaar, die lijdt aan niersteen.

Helaas, gaat niet gebeuren. Ieder voor zich. 

Soms ben ik toch bang. Waarvoor, dan?

Dat ik zelf van steen ben!

Uit de krant